“Min mor siger” af Stine Pilgaard


“Min mor siger” af Stine Pilgaard, fra forlaget Samleren, udgivet i 2013 (org. udgivet i 2012).

Kærlighed gør ondt. Noget en ung kvinde oplever, da hun bliver forladt af sin kæreste og ser sig nødsaget til at flytte ind i sin fars præstegård, hvor hun forsøger at gribe om kærlighedens væsen i en umulig dans, der forstyrres af omverdenens indblanding. Med hjælp af en veninde, der altid synes at have de rette ord liggende på tungen, en tålmodig læge og et atypisk forældrepar, forsøger hovedpersonen at befri sig af sit hjertes mørke, for atter af varme sig i solen stråler. Vejen dertil er dog lang og kringlet.

Der er ikke noget banebrydende over Stine Pilgaards handling; en kvinde forlades af sin kæreste, og svælger i stumperne fra sit knuste hjerte, imens omverdenen forsøger at samle de mange stykker og sætte dem sammen på ny. Derimod er der noget bemærkelsesværdig over forfatterens sproglige overskud, som løfter bogen fra at være en simpel genfortælling af velkendte tematikker, til pludselig at være noget langt mere kompliceret end som så. Den velkendte historie er som en ubetydelig sort, der omgives af sprogblomster, og som gør den svær at få øje på. Dens tilstedeværelse er ubetydelig, fordi den slet ikke er mærkbar, og bliver det kun, når vinden får blomsterne til at svaje.

“Vi taler forbi hinanden, nogle gange med vilje, andre gange af vane, undertiden som en raffineret hævn, men oftest fordi misforståelserne er det eneste der findes. Vi forestiller os at vi kan indgå i relationer, og vi drømmer om at mennesker ikke er udskiftelige.”

Forfatteren tegner vældige portrætter af sit fiktive typer, puster liv og lys ind i deres kærligt konstruerede karikaturer, der indfanger personerne i deres isolerede verdenskroge. Karaktererne sprang aldrig i øjnene på mig som selvstændige individer, men de lod sig mærke igennem det sirlige ordvalg og de sproglige barrikader. Jeg nød at opleve en letsindig glæde ved stereotype karakterer, uden at de føltes for fjerlette og vindblæste. Selvom protagonisten er navnløs og en skal, som de resterende karakterer, så forekom hun mig let følelsesmæssigt at identificere mig med.

Det er første gang, at jeg stifter bekendt med med Stine Pilgaard, men langt fra det sidste. Der er ngoet raffineret over hendes evne til at indfange hverdagens enkeltheder og formulerer dem i et poetisk sprog; hendes iscenesættelser af sproglige misforståelser er både uomgængelige og menneskelige, noget der særligt ses i protagonistens relation og vedblivende opsøgen hos sin læge. Deres samtaler er en tosporet blindgyde, hvor de begge famler fortvivlet rundt i egne ord; lægen fra sit naturvidenskabelige udgangspunkt, og protagonisten tolker tilværelsen ud fra en litterære forståelse, imens hun tager afstand til sit følelsesregister med udenomsnak og kunstfærdige sidespring. Det er spændende at være vidne til de gnidninger og misforståelser, der opstår personerne imellem og som gør reel kontakt mellem to mennesker til et nærmest uoverstigeligt projekt.

“Erindringen om nærheden sidder i navlen, og vi forstår aldrig for alvor at vi skal være adskilt fra andre. Vi fortvivles og formerer os for at føle os forbundne til noget levende, men kun for igen at blive adskilt fra disse skabninger med et enkelt klip fra en saks.”

Som poetisk supplement til romanens mange dialogerne, rummer den også en række monologer, der fremføres af en søhest, og det er herigennem at jegpersonen rigtigt kommer til orde over for læseren. Heri tillader hun en vemodig og let blufærdig sårbarhed at komme til udtryk gennem en række kropsligt forankrede erindringer. Monologerne bliver en anatomisk spejling af noget af det, som hun gennemgår i forbindelse med sin kærestesorg og livskrise, og som skaber mægtige metaforer. Bogen er alsidig i sin måde at beskæftige sig med mennesket på, samtidig med at dens litterære referenceramme er overvældende, og den kan derfor læses på et utal af måder.

2 thoughts on ““Min mor siger” af Stine Pilgaard

    1. Den er virkelig fin, og meget overraskende. Jeg havde slet ikke forventet dens kvalitet, da jeg satte mig ned for at læse den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.