“The Little Friend” af Donna Tartt


“The Little Friend” af Donna Tartt, fra forlaget Bloomsbury Publishing, udgivet i 2005 (org. udgivet i 2002).

I en lille støvet by i Mississippi, vokser tolvårige Harriet Cleve Dusfresnes op i skyggen af et mordmysterium; en varm sommer dag i et split sekund, hvor ingen kigger, synderrives hele familiens fredsfyldte hverdag, da den niårige Robin Dusfresnes hænger død fra et træ i haven. Morderen blev aldrig pågrebet, og har i stedet henlagt byen i et uafsklaret mysterium. Harriet, der er vokset op med en forestilling om hvordan sin bror var, vælger at drage ud for at finde moderen, med en masse eventyrer i baghånden skrevet af Stevenson, Kipling og Conan Doyle, og langsomt forvilder hun sig ind i et mørke snarer end den fantasiverden, der var hendes udgangspunk.

Det er blevet næsten blevet en selvfølgelighed, at tage den talentfulde Donna Tartt ti år om at færdiggøre en roman, noget hun også understøttede med sin anden roman ud af tre, “The Little Friend”, som er en atypisk spændingsroman, der tager afsæt i enhver forældres mareridt, og efterlader siderne kolde af selv samme uhygge. Bogen blev kategoriseret som et mordmysterium på grænsen til en krimifortælling, noget den så langt fra er; det er ikke en roman fuld af svar og afsluttende forløsninger, tvært imod er den ufuldendt og langt fra afrundet. I stedet er det en roman fuld af nænsomme og spektakulære observationer om et barns håndtering af tabet af sin bror.

“Even if it meant that she had failed, she was glad. And if what she’d wanted had been impossible from the start, still there was a certain lonely comfort in the fact that she’d known it was impossible and had gone ahead and done it anyway.”

Donna Tartt er forbløffende nænsom og detaljeret i sit arbejde, noget der tydligt afspejler sig i hvert eneste valgte ord; hun vender og drejer dem mellem sine hænder et utal af gange, smage let på deres sødme og finder således frem til det helt rigtige ord, den fuldkomne sætning og sidenhen også en fremragende fortælling. “The Little Friend” er ikke alene en velskrevet og omhyggeligt gennemarbejdet bog, men det er også en overordentlig kompleks historie, der i sin umiddelbarhed virker håndgribelig, men som langt fra er det; dens kompleksitet og hendes intelligens, der lyser ud af romanen, formåede jeg ikke altid at se ordene bag; Tartt rager højt på en piedestal af min egen beundring, og også derfor forekommer det mig så vanskelig at skulle retfærdiggøre hendes væsens sammenligenlige talent. Min ærefrygt vil ingen ende tage.

Romanen tager sit udspring med den begivenhed, som igangsætter hele handlingsforløbet, og maler herefter et vældig familieportræt, hvor sorgen tynger hvert et medlem af familien, samt hvordan det influerer deres fælles såvel som individuelle dagligdag. Igennem Harriets øjne, forsøger Tartt at give billede af et barns håndtering af en utrøstelig mor, en far der smækker døren bag sig til fordel for en elsker i en fjerntliggende by; en familie i opløsning. Harriet, der ligesom enhver anden i familien, føler sig alene med den sorg, de alle føler, og i et forsøg på ikke at have det sådan, tager hun sin brors mordsag i egne hænder, sammen med sit barnagtige sind og væbnet med nogle af litteraturens største eventyrfortællinger. Hun håber at finde eventyr med Stevenson, og at løse mysteriet som Conan Doyle, selvom hun gradvist må sande, at virkelighedens verden ikke altid er indrettet derefter.

“’That’s life.’ That’s what they all said. ‘That’s Life, Harriet, that’s just how it is, you’ll see.’ Well, Harriet would not see. She was young still, and the chains had not grown tight around her ankles. Whatever was to be done she would do it. She would strike now–while she still could, before her nerve broke and her spirit failed her–with nothing to sustain her but her own gigantic solitude.”

Selvom min beundring for Tartts talent er stort, er drager hun også fordel af sit sproglige talent i en sådan grad, at det nedtoner spændingen i romanen. I stedet dvæler hun ved enkeltstående begivenheder, der synes mindre betydningsfulde, eller skøre detaljer, der ikke synes at betyde noget for den overordnet handling, og selvom det resulterer i at handlingens tempo til tider går helt i stå, så er resulterer det også i lysende klare billeder, der dansede fuldendte og fantastiske på min nethinde. Det er passager, der helt kunne undlades, fordi de ikke betyder noget for løsningen mordet, men som er essentielle i forhold til det mesterlige billede, som hun maler med sine himmelske ord.

Jeg fandt fortrøstning i Harriets spæde sind, og hendes utrættelige vedholdendehed; hun bevæger sig i grænseland, hvor hun hendes alder ikke afspejler hendes væsen. Siden mordet på sin bror, har hun måtte tage vare på sig selv, finde trøst i litteraturen, fordi den ikke er at finde hos andre i hjemmet, der alle har sorgen siddende i øjenkrogene og trillende ned af kinderne. I et forsøg på at løsrive sig fra de omklamrende skygger i hjemmet, søger hun at sætte et punkt for fortiden, så hun kan leve i nutiden, men sit tolvårige sind spænder ofte ben for hendes standhaftige godhed. “The Little Friend” er om noget en psykologisk spændingsfortælling, der ligger vægt på sin smukke prosa, og som hengiver sig til observationer af selv de mindste detaljer. Min læsning af denne murstenstunge roman var tidskrævende, men også vellykket.

Reklamer

2 thoughts on ““The Little Friend” af Donna Tartt

    1. Anne Nikoline

      Selv tak, Ida! Jeg håber, at bogen vil falde i sin smag. Det er måske et lidt tungt sted at starte med Donna Tartt, men det er selvfølgelig en smagssag. Jeg er i hvert fald selv rigtig glad for, at jeg startede med hendes “The Secret History”. Den er eminent!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.