“Sommerbogen” af Tove Jansson


“Sommerbogen” (org. titel “Sommarboken”) af Tove Jansson, fra forlaget Gyldendal, udgivet i 2014 (org. udgivet i 1972). Læst på dansk – originalsproget er svensk. Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

På en ø i den finske skærgård, tilbringer den moderløse Sophia sine somre sammen med sin far og sin farmor, imens hun udforsker øens natur og tilværelsens kompleksitet; øen danner rammerne for en lang række eventyrer, der på smukkestevis også bygger bro til svære livsanskuelser, uden at de på noget tidspunkt bliver sentimentale. Samtidig tegner der sig et dybsindigt venskab mellem farmoren og barnet, som baserer sig på fantasifulde stunder og eftertænksomme eftermiddage, hvor filosofiske spekulationer bruser i tankerne på dem, som bølgerne om øen.

“Sommerbogen” er en letsindig og simpel bog, der skildre et yndigt venskab mellem en farmor og sit barnebarn, men bogen kaster samtidig også dybe kaskader af sig af eftertænksomhed; en underliggende melankoli, der tynger tankerne hos dem begge, uden at svælge i det. Bogen er handlingsløs men episodisk i sin udformning, og er bygget op om enkeltstående begivenheder, der ikke er fundet på nogen måde handlingsmæssigt. Den plotløse fortælling er snarer en nydelig og pudsig mosaik; den rummer hverken en begyndelse eller slutning, men er fuld af stemningsbilleder og sanseoplevelser, selvom nogle af kapitlerne har en tidsindikator i form af et tidspunkt eller en måned, uden at der er en rationel tidslinje. Bogen baserer sig således på små sommerglimt fulde af varme.

“Det er underligt med kærlighed, sagde Sophia. Jo mere man elsker den anden, jo mindre synes den anden om én. Det er fuldstændig rigtigt, bemærkede farmoren. Og hvad gør man så? Man fortsætter med at elske, svarede Sophia dystert. Man elsker mere og mere.”

Tove Jansson maler mesterligt et nænsomt billede af øens natur, der får den til at rejse sig fra de blå bølger, og hvor mågeskrigene kan høres i det fjerne. Den finske ø forekommer virkelig og håndgribelig, som kunne man række hånden ud og mærke den eller træde i Sophia og farmorens eventyrlige fodspor tværs over dens geografi. Fremstillingen af øen forkommer idyllisk, men kaster skygger af melankoli af sig i form af de skrøbelige samtaler, som Sophia og farmoren har. Et udefrakommende kaos truer den nostalgiske evighed på øen, og en bulldozers larm truer idyllen; øen eksisterer uden for tidsrammer, men trues hele tiden til bristepunktet.

Imellem de levende beskrivelser af øens flora og fauna, udforsker Sophia og hendes farmor den og fantasien i en elskværdig tosomhed, hvor de kompenserer hinandens person i form af den livserfaringen, som farmoren besidder, og den barndomssimplicitet som ligger Sophia for; sammen udgør de et umage par. Deres forståelse af verden er bredtfavnende som bogen selv, og meget forskellige fra hinanden. Øen bliver derfor et nærværets og eftertankens sted, hvor nostalgien og melankolien hersker side om side. Selvom Sophia og hendes farmor er bogens protagonister, afspejler deres person forsidens letsindige illustration, som er udformet af Janssons egen hånd; igennem ordene er de klare personer med vilje og temperament, men visuelt forbliver de en slags skikkelser, som kunne være hvem som helst og slet ingen.

“Det var en særdeles god aften til at begynde en bog.”

Janssons voksenlitteratur står i skyggen af hendes børnebogsfortællinger, som en overset perle i en beskeden skattekiste, der fortjener at blive taget op og beundret for sin veludførelse og smukke ord. Hun formår ikke blot at portrættere og skildre livet på øen, men også livet i verden; og dens udformning er bredtfavnende og mangesidigt, som livet selv. Læsningen er vidunderlig og smuk, og berørte mig meget med sin umiddelbare lethed, hvis betydning fik ordene til at vejetungt på tungespidsen. Det er en bog, som jeg vil nyde at vende tilbage til sommer efter sommer med dens filosofiske betragtninger og barndomssimplicitet, imens bølgerne skyller alskens skatte op på strandkanten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.