“Hærværk” af Tom Kristensen


“Hærværk” af Tom Kristensen, fra forlaget Gyldendal, udgivet i 2012 (org. udgivet i 1930).

Digter og skribent på Dagbladet, Ole Jastrau, føler sig udbrændt, fyldt op af en tom følelse, der begrænser hans arbejde og desillusioner tager deres tag i ham. En dag, indhentes han af sin fortid, da to forhenværende kommunistvenner, Sanders og Steffensen, tropper op ved hans lejlighed i København. Den fascinerende Steffensen stimulerer Jastraus begyndende drikkeri, og hærværket sætter i gang. Gradvist distancerer han drikkeri ham fra alt, hvad der før har betydet noget; kone, barn, alt.

Med “Hærværk” skrev Tom Kristensen en undergangsfortællig, om sin egen digteriske frustration, der sidenhen har uddødeliggjort ham i litteraturen. Skrivestilen er et sammensurium af poetiske vendinger og tomme følelser om et menneskeligt deroute, og hver en sætning er forførende euforisk i sit enkelte udtryk. På trods af, at jeg tidligere har stiftet bekendtskab med forfatterens lyrik, var oplevelsen alligevel overvældende; ordene er spirende blomster, der visner i deres fysiske form, fordi de handler om det rastløse og kaosprægede sjæleliv, som prægede 1920’erne, hvor handlingen tager afsæt i, og strækker sig langt ind i et menneskes gradvise forfald.

“Men min angst må forløses i længsel / og i syner af rædsel og nød. / Jeg har længtes mod skibskatastrofer / og mod hærværk og pludselig død.”

Ole Jastrau, der er romanens protagonist, er en bemærkelsesværdig litterær skikkelse, der bevidst favner sin egen undergang, samtidig med at han som anmelder, i stedet anmelder, ikke længere ønsker at vurdere kunsten, men i stedet forsøge at udleve kunstens sublimitet i nattemørket, altid med tomheden som trofast følgesvend; en dansk klassiker lod sig således føde mellem talrige stjerner på litteraturhimlen. Selvom Jastrau bevæger sig længere ud mod sin egen afgrund, er han alligevel et poetisk projekt, som jeg, på trods af tåbelige fejlslutninger, nød at følge, hånd i hånd, igennem København.

Protagonistens destruktive rejse, er både usentimental og realistisk i sit nådesløse tiltag, og begynder skæbnesvangert, da to af fortiden spøgelser træder ind over dørtærsklen til hans hjem, og langsomt indfiltrer hans sind, der er fuld af bristede drømme og længsler; hærværket tager sit tag i ham, og sender ham på en rejse mod rendestenen. På grund af sin realitiske udformning, kaster romanen også et autentisk skær af sig, fordi følelserne er store og tumultariske i deres poetisk form, og romanen besidder da evnen til eviggyldig at have en historie at fortælle, og som jeg utvivlsomt vil genlæse med samme iver og længsel efter Kristensens mageløse ord.

“Frygt sjælen og dyrk den ikke for den ligner en last.”

“Hærværk” er en roman, der forlanger deltagelse fra sin læser, hvis stillingtagen og ræsonnement er uundgåelig og nødvendig, fordi det er en historie, der forskrækker og fascinerer i poetiske vendinger. Handlingen skildrer og opholder sig i en guldalder, der er kendt for fest og farver, hvis glasnbillede Tom Kristensen nuancerer, ved at søge efter en mands mening med tilværelse, som han tømmer flaske efter flaske, som om meningen befandt sig på bunden af en af de mange alkoholflasker, der gradvist finder vej ind i hans liv og hjem, og som langtsom skyller enhver fornuftig tanke bort.

Reklamer

2 thoughts on ““Hærværk” af Tom Kristensen

  1. Bachs Bøger

    Jeg får aldrig et godt forhold til Hærværk, hvilket jeg synes er synd. Det var en af de bøger, vi dissekerede fuldstændig i folkeskolen. Det kan virkelig ødelægge ellers gode litteratur, især hvis man ikke er moden nok til at forstå det man kæmper sig igennem.

    1. Anne Nikoline

      Åh nej dog, det er jeg virkelig ked af at høre! Jeg er selv kommet til at holde meget af bogen, på grund af dens mange nuancer og skønne sprog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.