“Excellent Women” af Barbara Pym


“Excellent Women” af Barbara Pym, fra forlaget Virago Press, udgivet i 2008 (org. udgivet i 1952).

Mildred Lathbury er en af den type kvinder, der ofte bliver taget forgivet. Hun er i stand til at håndtere livets store størrelser, og alligevel forvildes hun ofte ind i et net af disse. Det samme sker, da Napier-familien flytter ind ved siden af, hvis ægteskab balancere på klippekanten i et stormvejr. Mildred forsøger at være en god kristen nabo, og ikke tage parti i naboernes problemer, noget der viser sig at være særlig vanskeligt for hende, da hun beundre ægtemanden, Rockingham Napier, med hele sit hjerte. Barbara Pym indfanger livet i 1950’erne med stor overbevisning som en tid, præget af historiske konflikter såvel som opbrud i lokalsamfundene. Det er en tid, der afspejler omvæltning og fald, og hvordan religionen i den lille by bliver indbyggernes holdepunkt i en tilværelse, der har været præget af krig både på verdensplan såvel som inden for hjemmets vægge. Selvom krigen ikke længere raser på kryds og tværs af grænserne, har den alligevel sat sit præg på dagligdagen hos de fiktive personer, uden at blive gjort til omdrejningspunktet for handlingen, men som snarer bliver dens skygge.

“My thoughts went round and round and it occurred to me that if I ever wrote a novel it would be of the ‘stream of consciousness’ type and deal with an hour in the life of a woman at the sink.”

Mildred Lathbury er en ordinær kvinde, der flittigt går i kirke og hjælper til i det lille lokale samfund, men hendes ordinære tilværelse bliver også den, som spænder ben for hende; hverdagens forudsigelighed bliver kvælende, fordi hendes status som single ofte bliver brugt imod hende. Hun drages derfor gradvist mod det ukendte i den tro, at græsset er grønnere på den anden side, sideløbende med at hun opretholder sin trivielle hverdag bestående af at drikke te og fordybe sig i andres problemer. Af samme grund er tempoet i romanen minimalt, og fortaber sig ofte i bagateller af intetsigende karakter. Disse beskriver naturligvis Mildred, men handlingen svælger i en ligegyldighed, der overskygger dens egentlige intention og potentiale. Sproget er dog letsindigt og præget af protagonistens humor, der letter stemning hos læseren såvel som i det kedesommelige liv i provinsen, som Mildred lever. det humoristiske aspekt afspejler også Mildreds person, der giver hende dybde, uden at give hende flere dimensioner; i stedet for at gøre oprør mod den placering, hun har fået af samfundet, affinder hun sig løbende med sin status som single, der ikke har andet end tid af netop den grund, og derfor kan lægge øre til andres vanskeligheder. I forlængelse heraf skildre Pym Mildreds modstykke, Helena, som et billede på to typer af personer. Billedet bliver derfor opdelt i sort og hvidt uden nogen form for gråzone, og det bliver meget ensformigt og kedsommeligt, selv hvis det virkelig var overbevisningen i 50’erne.

“There are some things too dreadful to be revealed, and it is even more dreadful how, in spite of our better instincts,we long to know about them.”

Af samme grund er “Excellent Women” af Barbara Pym ikke en bog, der efterlod noget større indtryk på mig; da jeg lukkede bogen, lukkede jeg også mit hjerte, og selvom jeg holder af at se den pryde min boghylde med sin levende orange farve, så er det næppe en bog, jeg vil tage ned i fremtiden, selvom den adskillige gange fik det til at trække på smilebåndet. Skuffelsen bunder utvivlsomt også i min egen naivitet i udsigelserne om, at Barbara Pym skulle være en moderne Jane Austen. Jeg kan godt se, hvor anmelderne, der har udtalt sig sådan om hende, vil hen. Jeg er bare ikke enig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.