“Ethan Frome” af Edith Wharton


“Ethan Frome” af Edith Wharton, Penguin Classics, udgivet i 2005 (org. udgivet i 1911).

På fattig grænsen i New England, har Ethan Frome, en ung landmand, som bor med sin evigt syge kone, skabt sig en kummerlig tilværelse, præget af skygger og mørke. Det er indtil hans kones kusine, Mattie Silver, kommer til huset for at hjælpe til med arbejdet. Hun bliver et spirende håb i hans hjerte for endnu en chance i tilværelsen, og han bliver gradvist besat af hendes person, der stråler som klare stjerner, modsat sin kone, der evigt jamre og er henfaldet i en skygge af sig selv. Edith Wharton er en dygtig forfatter, der med sit hengivende sprog ligger læseren for sine fødder. “Ethan Frome” anses som et af hendes største værker, hvilket jeg delvist anerkender; selve handlingen er ikke revolutionerende, men sproget er så opløftende, at handlingen bliver fornøjelig at læse. Wharton beskriver nænsomt voldsomme og overbevisende billeder, der komplimenterer og sågar bærer historien frem, snarer end det er omvendt på trods af sine mange intriger.

“A wave of shyness pulled him pack into the dark angle of the wall, and he stood there in silence instead of making his presence known to her.”

Hvert ord virker nænsomt udvalgt, og var alle en smagsoplevelse, der langsomt smeltede på tungen. Det levenliggøre protagonisten, som en blomst, der strækker sig efter sollyset. Uden sit sprog, ville fortælling muligvis have været kedsommelig og en sule intetsigende, men netop på baggrund af sit farverige sprog, bevæger Warthon sig i en stor bue udenom disse trættende aspekter, og kaster i stedet lys med sine ord over den ellers så overskyet handling og dens grå tematikker. Foruden det flydende og billedefyldte sprog, er bæreres historien frem på sin egen melankoli, hvor en mand er hævnet i et ulykkeligt ægteskab, med en kone, der er fraværende på grund af sin hypokondri, og hans problematik først fremtræder i skikkelse af en udefrakommende kvinde, der formår at tænde en gnist af håb i ham for at få et forhold med gengældte følelser og nærhed. I stedet for at omhandle umulig kærlighed, behandler Wharton ulykke og fortvivlelse, hvor kærligheden mellem Ethan og Mattie udspringer herfra som et underliggende aspekt af handlingens overordnethed.

“’If I’d ‘a’ listened to folks, you’d ‘a’ gone before now, and this wouldn’t ‘a’ happened,’ she said; and gathering up the bits of broken glass she went out of the room as is she carried a dead body…”

Det tiltagende begær mellem Ethan og Mattie sender dem på en slædetur i det snefyldte landskab, med henblik på at køre galt i en kane, for at kunne blive forenet. Kærligheden bliver altoverskyggende, og begæret blændende for begge parter, der hengiver sig til aparte løsninger, for at kunne være sammen. For mine øjne, syntes det en smule dristigt, for slet ikke t sige dumdristigt, men jeg tror også, at det skal vise, hvor langt kærligheden kan strække sig, når den forenes med vilje, og omstændighederne langsomt trækker sig sammen og gør fortællingen til en klaustrofobisk affære. “Ethan Frome” fokuserer på den spirende kærlighed mellem Ethan og Mattie, snarer end det visne forhold mellem ham og hans egentlige kone, men Whartons elegante ord tilsidersætter dette, for i stedet at behandle det lille glimt at sollys, der finder vej ind i Ethans grå tilværelse. Whartons sprog tog mig med storm, og netop af den grund, vil jeg også vende tilbage til hendes historie, når sneen atter indhylder landskabet som et tykt tæppe, og kulden igen tager til på, som den gør i denne korte roman.

Reklamer

2 thoughts on ““Ethan Frome” af Edith Wharton

    1. Anne Nikoline

      Edith Wharton er en skøn forfatter, og det glæder mig, at du kunne lide min anmeldelse. Det er selvfølgelig ærgerligt, at du ikke selv fandt den lige så tiltalende, som jeg gjorde. Jeg blev heller ikke grebet af handlingen men snarer sproget, som jeg virkelig synes af godt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.