“Christmas Books” af Charles Dickens


“Christmas Books” af Charles Dickens, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 1998 (org. udgivet i 1843).

“A Christmas Carol” fortæller den ikoniske historie en decembernat, hvor den gnavne og grådige Ebenezer Scrooge biver hjemsøgt af tre juleånder, der åbner hans øjne for julens godhed. “The Chimes” foregår nytårsaften, hvor klokker ringer det forgående år til ende, og det nye ind i en drøm, hvor handlingen er præget af korruption, og hvor mennesket kan være nødsaget til at handle syndigt. “The Battle of Life” beretter om hvordan menneskeliv er præget af krig, og det det enkelte menneske må beslutte, om de skal vindes fredeligt eller ved at såre andre. “The Haunted Man” er en spøgelsesfortælling der udspiller sig mellem julaften og første juledag, og har strålende lighed med “A Christmas Carol”, hvor protagonisten, Redlaw, involveres med et fantom, der tilbyder ham at slette alle dårlige minder. Igennem accepten af spøgelsets gestus gennemgår Redlaw en karakterudvikling. I “The Cricket on the Hearth” har John Peerybingles en skytsengel i form af en fårekylling, der advarer John om, at hans kone har en affære med en mystisk anden. Trods dette er det en fortælling om smeltende hjerter, der åbner sig for kærligheden og familien.

“I will honour Christmas in my heart, and try to keep it all the year. I will live in the Past, the Present, and the Future. The Spirits of all Three shall strive within me. I will not shut out the lessons that they teach!”

I “Christmas Books” har Charles Dickens skrevet lange noveller og sirlige brudstykker af tekst, der alle har julen tilfælles; lange detaljeret sætninger i eventyrlige noveller, der beskriver julen. Dickens krediterer ofte for at have opfundet julen, sådan som vi kender den i dag, men som måske nærmere er en betegnelse for hans stemningsfulde bedrift som forfatter og skribent, for i bund og grund har han ikke opfundet julen, men snarer beskrevet en lang række af dens traditioner og stemninger. Han skriverier er sidenhen blevet en tradition i sig selv i form af diverse filmatiseringer, som blandt andet “Muppets Juleshow” og “Mickeys Juleeventyr”, og som jeg har præget min opvækst længe før jeg overhovedet kendte det mindste til Dickens forfatterskab. Den ikoniske “A Christmas Carol” er en af mine absolutte yndlingsfortællinger, og fortjener i sig selv alverdens rosende ord, uden at det er gennemgående for de resterende noveller, der er en bred blanding af jul og nytår blandet med det overnaturlige og det realistiske. Flere af novellerne har gennemgående tematikker og sågar også handlingsmønstre, hvor flere af protagonisterne ligner den koldhjertet Ebenezer Scrooge, og flere af novellerne har også karakterudviklingen tilfælles; hvor flere af protagonisterne bevæger sig fra et negativt udgangspunkt og til det, som Dickens anser for at være den idealiserede jul, hvor mennesker mødes, samles og forenes rundt om middagsbordet med juletræet i baggrunden, udveksling af gaver, latter og smil.

“…and it was always said of him, that he knew how to keep Christmas well, if any man alive possessed the knowledge. May it be truly said of us, and all of us! And so, as Tiny Tim observed, God bless Us, Every One!”

Dickens er en ordkløver, der med det klassiske viktorianske sproget indfanger julens ånd som små snefnug, fastholder den for en kort stund og fremhæver dens fineste kvaliteter nænsomt, så det det enkelte snefnug fremstår som klare snekystaller snarer end et virvar af faldne fnug. Hans sprog er tungt og let på samme tid, og fuld af tidsrejser, spøgelser og magi, der alle kredser om den søde decembermåned. Ved at forene fortid nutid og fremtid formår Dickens at hylde julen til fylde ved, at mindes fortiden, forene mennesker i nutiden, velvidende at den også vil være at finde i fremtiden. Med disse mange små stykker af komprimeret julestemning, formår Charles Dickens at skabe det helt rigtige billede af julen og dens værdier, samt den magi, som netop denne højtid besidder. Selvom flere af de fragmenterede julehistorier blegner ved siden af den uddødelige “A Christmas Carol”, så skaber de til sammen et nuanceret baggrundstæppe for novellens tilblivelse, såvel som det traditionstro billede, som vi har af julen den dag i dag. Det er af samme grund historier, jeg hvert år vender tilbage til med samme glæde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.