“Nutcracker and Mouse King and The Tale of the Nutcracker” af E.T.A. Hoffmann og Alexandre Dumas


“Nutcracker and Mouse King and The Tale of the Nutcracker” af E.T.A. Hoffmann og Alexandre Dumas, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2007 (org. udgivet i hhv. 1816 og 1844).

“Nutcracker and Mouse King” af E. T. A. Hoffmann er en oprigtig fortælling fyldt med julevarme eventyrelementer, der spreder en kærkommen sødme i fingrespiserne som en kop te mellem hænderne. Historien udspiller sig juleaften, hvor den lille Marie Stahlbaum kaster sin kærlighed på en ituslået nøddeknækker-figur, som hun i skæret fra julelysene tager sig af. Efter mørkets frembrud og resten af familien er faldet i søvn, åbner der sig en verden for øjnene af Marie; en verden af baconspisende mus, der udkæmper en krig mod resten af legetøjet, i en verden af honning glaseret søer og slikbeklædte landsbyer. Alexandre Dumas adopterer Hoffmanns hjertevarme fortælling og gør den længere uden at få den sukkerglaseret fortælling til at smelte sammen til en kilsetret masse.

“Marie supposedly is still queen of a land where you can see sparkling Christmas Forests everywhere as well as translucent Marzipan Castles – in short, the most splendid and most wondrous things, if you only have the right eyes to see them with.” E. T. A. Hoffmann

E.T.A. Hoffmanns fortælling er udformet af simple beskrivelser, der gør novellen både letlæselig og forståelig i sin idylliske moral, som ikke kun berør de små, der får historien fortalt, men i ligeså høj grad de voksne øjne, der fortæller fortællingen. Som så mange andre eventyr, tager denne sig ud i form af en lille pige, der vakler mellem fundamental barndomsfantasi og vældige barndomsdrømme. Disse mangfoldige fantasier og drømme efterlader Marie i en tilstand af splittelse, da omgivelsernes reaktionerne på hendes viltre fortællinger er nedtyssende og henslående, hun alligevel vender hun trofast tilbage til sine fantastiske oplevelser gang på gang på trods af de voksnes afvisende kommentarer.

“Nutcracker and Mouse King” er et silkebånd af en fortælling; den strækker sig i al sin simpelthen, bølger elegant i spænding på de helt rigtige tidspunkter; spædning stiger langsomt, aftager igen og eksploderer et et virvar af novellens afslutning med hjulehjerter, slikstokke og alskens julebag uden at det bliver kvalmende. Den dybde, som fortællingen mangler, er til gengæld at findes i Alexandre Dumas’ fortælling. Denne er en mere fyldig og farverig fortælling end Hoffmanns ellers så varmsindige historie, på trods af at det fundamentalt er den samme historie uden undtagelse. Det, som får Dumas’ udgave til at stråle klarer end Hoffmanns, er fordi Dumas’ formår at tage den oprindelige historiens kerne, og pakke den ud til dens fulde potentiale, som en smuk gave juleaften; beskrivelserne eksploderer i adjektiver i regnbuens farver som et pyntet juletræ. Hoffmanns historie bliver et typisk og traditionelt pyntet juletræ, imens Dumas’ formår at favne breder med et større og mere pyntet træ, der afspejler hans store og vældige armbevægelser. Samtidig vinder Dumas yderligere indpas i mit hjerte, for den måde han inkluderer læseren, som var det en historie, han fortalte direkte til læseren, der begejstret lader sig drage af hans stemme.

“Instead of playing with her toys as she had done before, she just sat there, silent and immobile, keeping her thoughts to herself. As a result, people called her the Little Dreamer.” Alexandre Dumas

Uanset hvilken af de to typer af pyntet juletræer, som man er mest til, er begge fortællinger der giver den kønneste genklang af julestemning, fantasi og fyrværkeri rent sprogligt. Det er svært at undvige den varme, som fylder siderne, uden at den nogensinde føles tvungen; det er uden tvivl en fortælling, der på samme måde som Charles Dickens’ “A Christmas Carol”, hvert år vil blive taget ned fra sin støvet plads på boghylden, sådan at julesødmen atter kan indhylde mig i sit eventyr om det familiære, det fantastiske og det simple som jeg allerbedst forbinder julen med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s