“The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There” (Fairyland #2) af Catherynne M. Valente


“The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There” af Catherynne M. Valente, fra forlaget Feiwel & Friends, udgivet i 2012 (org. udgivet i 2012).

Et år er gået på hæld siden September for første gang fløj af sted med Den Grønne Vind på ryggen af en leopard, og hendes længsel efter at vende tilbage vokser i takt med dagene, der er gået sammen med savnet efter at blive genforenes med sin drage og den generte geni. Da en robåd nærmere sig i det fjerne, og en mulighed åbner sig, lader hun sig falde ned igennem Fairyland, hvor intet er, som det burde være. I stedet for at den søde genforenig med dragen og genien, møder September deres skyggesider under Fairyland. Da hun omsider vender tilbage til Fairyland, synes magien som sunket i jorden sammen med alt og alles skygger; fordærvet fra den ellers så magiske og fuldkomne verden. Opsat på at bringe sit elskede Fairyland i orden, begynder September en rejse ned i en paralelverden i undergrunden, Fairyland Below.

“A book is a door, you know. Always and forever. A book is a door into another place and another heart and another world.”

Det er vanskeligt at forestille sig, at denne fortælling sammen med sin foregænger kun udspringer fra fantasifulde tankespind; ethvert skridt virker så ægte, som havde Catherynne M. Valente selv trådt igennem Fairyland og overleveret sin eventyrlige beretninger til læseren. Enhver størrelse stråler som en funklende sol, der er så gennemarbejdet og virkelighedstro, at de vækkes til live mellem sidernes linjer. Valentes skyggeskabninger er undertrykte sider af ethvert væsen i Fairyland, og selvom der synes langt mellem skyggerne og deres rigtige personer, er de en og samme person, og det skaber et mere sammensat og fuldkomment billede af de forskellige personer. Modsat forrige eventyr, der var en lys og lystig affære, er denne langt mere dyster og drømmen; det er her igennem at September gradvist må undertrykke sine følelser, og skjule brudstykker af sig selv i forlængelse af det hjerte, der spirer i hendes bryst. Hun er ikke længere det barn, der første gang trådte ind i Fairyland, og selvom overgangen er svær for hende, forsøger hun på bedstevis at redde det, som er hende kær. Det er en fortælling, der spredr lys i mørket og barndomsnostalgi, ved ethvert skridt, der tages.

“You cannot escape where you come from, September. Some part of it remains inside you always, like the slender white heart in the center of the thickest onion.”

Forfatterens evne til at indfange fragmenter som støvpartikler, og udfolde dem som sproglige blomster er tryllebindende, og genopliver den uberørte barndomsverden, hvor man endnu ikke tyngdes af vægten af sit eget hjertes forpligtelser. Hendes lyriske skrivestil afspejler både en sårbarhed i forlængelse af Septembers overgang fra barn til voksen, som er en ujævn sti at bevæge sig ned af. Selvom denne bog er præget af mørkets melankoli, er den også fyldt med strålende klare farver hengemt i skyggernes altomfattende mørke, og som kaster kaskader af lyst mellem ethvert ord. Slutningen tog mig med storm, som et fuldkommende uventet aspekt, der efterlod spor af glæde og sorg i mit ansigt længe efter sidste side var vendt. Nu er der kun tilbage at vente utålmodigt på det næste vindpust, der atter vil samle September op og fører hende til Fairylands uforudsigeligheder, og selvom ventetiden synes lang, så spirer glædesblomster i mit hjerte for hvert sekund, der går. Der hersker ingen tvivl om, at denne er en af de mest velskrevet og vellykket romaner, som jeg har læst i længere tid, og som jeg gentagende gange vil vende tilbage til indtil turen igen går til magiens land.

Reklamer

2 thoughts on ““The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There” (Fairyland #2) af Catherynne M. Valente

    1. Anne Nikoline

      De bøger. ♥ Der er slet ingen tvivl om, at Valente ved, hvad hun foretager sig, at hendes arbejde er gennemarbejdet, og at hun i allerhøjeste grad bør anerkendes for det, som hendes ord har ladt os tilbage med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.