“Castle in the Air” (Howl’s Moving Castle #2) af Diana Wynne Jones


“Castle in the Air” af Diana Wynne Jones, fra forlaget HarperCollins Publishers, udgivet i 2008 (org. udgivet i 1990).

Langt mod syd bor en ung tæppehandler ved navn, Abdullah. Han tilbringer tiden med at dagdrømme frem for at få solgt tæpper, men han er tilfreds med sit liv og de eventyrer han oplever i sit dagdrømmeri. En dag ændres alt dette, da en fremmed sælger ham et magisk tæppe, der kan tage Adullah hvorhen han ønsker, og selv samme aften fører tæppet ham til en fortryllet have. I haven møder han prinsesse, Flower-in-the-Night, og kærligheden mellem dem blomstre. Dog kun for et splitsekund, da prinsessen rives væk som et tæppe under hans fødder af en ond Djinn. Med kun hans magiske tæppe og hans kløgt til at hjælpe ham, sætter Abdullah ud for at redde sin prinsesse.

“A garden should be natural-seeming, with wild sections, including a large area of bluebells.”

“Castle in the Air” af Diana Wynne Jones er en forsættelse i af “Howl’s Moving Castle”, dog tager denne roman udspring i andre personer, en ny geografisk placering, og det er kun hen mod slutningen at de kendte skikkelser dukker op på ny. bdullah er bogens protagonist, der er en klodset tæppehandler, der går i Aladdins fodspor for at få prinsessen, som han elsker. Der er af samme grund noget genkendeligt over fortællingen, som glimter mellem siderne af velkendt nostalgi. På trods af dette formår forfatteren at gøre den kendte historie til sin egen ved netop at sætte den i forlængelse af sine magiske karakterer fra Det Levende Slot, der spreder en varme i bogen.

Diana Wynne Jones er troværdig over for sin skrivestil, hvorved hun formår at udskille hver en stemme fra massen af fiktive personer, og derved give den enkelte sit helt eget liv. Der er dog også noget langtrukket over hendes måde at skrie på, som gør historien længere end nødvendigt, og til tider trækker den i unødvendig langdrag; det skyldes de mange omveje og blindgyder, som læseren må gå ad for at nå romanens slutning. Abdullah er en dagdrømmer uden lige, hvis dovenskab udspringer fra hans tiltro til sin evne til at skabe en fremtidige lykke. Han er godtroende og og veltalende, men under den høflige facade bobler han af vrede. Hans mange dobbelt sider skaber ikke kun en typisk eventyrhelt, men et komplet og troværdigt menneske. Med flyvende tæpper, svævende slotte og fortryllede katte, flyder en original verden fra Jones’ pen, og udfolder sig ved hvert et ord og vind, der blæser sandet gennem ørkenen.

“’Tell me about this Wizard Howl of yours.’ Sophie’s teeth chattered but she said proudly, ‘He’s the best wizard in Ingary or anywhere else. If he’d only had time, he would have defeated that djinn. And he’s sly and selfish and vain as a peacock and cowardly, and you can’t pin him down to anything.'”

Ærgelsen over Sophies og Howls minimale optræden, den ene mindre end den andens, satte spor i sandet, for selvom Abdullah er en solid protagonist, så læste jeg “Castle in the Air” for at gense mine bekendtskaber fra “Howl’s Moving Castle”. Abdullah er en helt andet fortællerstemme end Sophie, der ser tilbage på sit eventyr, imens Abdullah ikke kender sit på forhånd. Alligevel fik jeg en eventyrlig fortælling fortalt under en brændende sol og med varmt sand under fødderne. Med sine genkendelige træk fra kendte eventyr, der frembringer en følelses af barndomsnostalgi, er “Castle in the Air” af Diana Wynne Jones en stærk fortælling, der er helt sin egen; den er fyld med hjertevarm skikkelser, genkendelige træk fra litteraturen, og frem for alt originalitet, der efterlader et smil på læben og et grin i mundvigen over forfatterens skæve og finurlige humor.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.