“The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde


“The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde, fra forlaget Wordsworth, udgivet i 1992 (org. udgivet i 1890)

“The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde er et portræt af en ung mand af samme navn. Da en maler ved navn Basil Hallward fortrylles af Dorians smukke ydre, og ønsker at male hans portræt, der indfanger og uddødeliggøre hans unge væsen. Ved synet af malerens portræt, frydes og forarges Dorian over sit eget smukke ansigt, og beklager samtidig at han ikke altid vil se akkurat sådan ud. Efter mødet med Lord Henry Watton, kommer han ud på et sidespor, der forandre hans person, alt imens hans ydre forbliver det samme, hvor andres ældes; hans verdensanskuelse er med sig selv som universets centrum, der fører til en række hæslige gerninger mod sine medmennesker, og som kun kan ses på det malet portræt af Dorian og ikke hans fysiske ydre, og afspejler således hans sjæl.

“Words! Mere words! How terrible they were! How clear, and vivid, and cruel! One could not escape from them. And yet what a subtle magic there was in them! They seemed to be able to give a plastic form to formless things, and to have a music of their own as sweet as that of viol or of lute. Mere words! Was there anything so real as words?”

Historien om en ung mand, der sælger sin sjæl for vedvarende ungdom er ikke uhyggelig på grund af pludselig drejninger eller spontane sidespring, som får hjertet til at banke. Bogen er i stedet uhyggelig grundet den gradvise og virkelighedstro forandring, som Dorian gennemgår; han skifter ikke karakter fra den ene side til den anden, men hans gerninger langsomt bliver orienteret om egen vinding, og som får hans sjæl til at visne. Dorians liggyldighed over for sine medmennesker og sin evige hungren efter uddødeligheden, er uden tvivl årsagen til, at bogen ironisk nok selv bliv foreviggjort som en vigtig milepæl i den gotiske litteraturen. Det uhyggelige er på ingen måde et overnaturligt væsen, spøgelser eller ånder, det er mennesket og dets egoisme, som hjemsøger og kaster kaskader af altomsluttende skygger i læserens sind, og det er langt mere gruopvækkende end ethvert overnaturligt væsen, jeg kan komme på.

“You will always be fond of me. I represent to you all the sins you never had the courage to commit.”

Forfatteren er en magiker med ord, som han kastede om sig og de faldt som stjerne støv i øjnene på beskuerne, men som samtidig kaster lange skygger efter sig, når bogens sidste side er vendt, og som hænger ved i bevidstheden længe efter. Maleren maler ikke alene et portræt af protagonisten, men Oscar Wilde maler også et portræt af menneskets, der drukner i sin egen egoisme, og som han ruller ud som et nattetæppe af sort velour, der hænger tungt i øjnene på læseren. De funklende og glisende stjerner derpå slukkes én efter én på samme måde som side efter side vendes mod bogens slutning, der efterlod en kæmpemæssig knude af ubehag i maven på mig. Wilde leger med djævelskab i form af Lord Henrys manipulation af den letpåvirkelige Dorian, som leder ham i fordærv, indtil han selv fordrejer Lord Henrys lokkende hvisken i sit øre til noget endnu mere djævelsk. Indhold og form er en vidunderlig kombination, der forener et væld af dystre tematikker med sproglige solskinsblomster, og som placerer værket som et af de mest suveræne inden for gotisk litteratur. Det er en bog, som jeg søger tilbage til på grund af dens evige relevans, der som en irettesættende pegefinger understreger menneskets egen råddenskab på smukkestevis.

Reklamer

6 thoughts on ““The Picture of Dorian Gray” af Oscar Wilde

  1. Anne Nikoline

   Samme her. Han er uden tvivl en af min foretrukne, når det kommer til litteratur.

 1. Rikke

  Den bog <3 For evigt.

  Og hvor var det dog fantastisk hyggeligt at læse den i fællesskab. Det er den perfekte bog til formålet.

  1. Anne Nikoline

   Det er intet mindre end en helt igennem fantastisk bog med uhygge på et helt andet plan, end den rædsel, som monstre, varulve og vampyrer spreder. Det var en fryd at læse den med dig. Jeg håber på, at vi kan gøre det igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.