“The Restaurant at the End of the Universe” (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy #2) af Douglas Adams


“The Restaurant at the End of the Universe” af Douglas Adams, fra forlaget Random House, udgivet i 2002 (org. udgivet i 1980)

Efter sit seneste eventyr, der kostede Arthur Dent sin hjemplanet, rejser han nu med sine kompagnoner tværs gennem universet efter dens ydrekant for at få noget at spise. Det er dog ikke helt så banalt, som det lyder, fordi det involvere adskillige vanskeligheder, som lurer i de mørke kroge af kosmos, og som ikke viger tilbage for noget, og hvor maden på Restauranten For Enden af Universet bogstaveligt taler for sig selv.

“The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” var oprindeligt udtænkt til at være en enkeltstående bog, men hvor Douglas Adams’ egne finurligheder overtalte ham til at udfolde det uendelige univers, som han selv kun havde blotlagt en brøkdel af. I “The Restaurant at the End of the Universe” udfolder ikke bare universet sig, men også dets karakterer; bipersonen Zaphod Beeblebrox indtræder med sin sidehistorie som protagonist for denne romanforsættelse. Han er skæv størrelse med to hoveder og to personligheder, som skaber en bred karakter, hvis person synes endeløs.

“The story so far: In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.”

Præcis som i forgående roman, er forfatterens skarphed vittig og vidtrækkende; på ny tager han banale fragmenter fra hverdagen og vender dem på hovedet, til de bliver bizarre og næsten uforståelige, som et billede på, at vi mennesker tager livet så bogstaveligt og uden grund. Det er et fascinerende projekt, som jeg mangler ord til at forklare, fordi det er så skørt at det både er genialt og grotæsk. Hvad det er, der gjorde, at jeg nød denne forsættelse lige så meget som dens forgænger er svært at sige; den er skrevet i samme finurlige stil, og kaster lys over den mørke uendelighed i rummet, imens den fremviser et hav af bemærkelsesværdige observationer og størrelser, der leder til en perlekæde af smil. Handlingen er nedtonet til fordel for netop disse faktorer, og såfremt man ikke læser for plottet, så synes det at fungere, også på grund af bogens korte længde.

“’If I ever meet myself,’ said Zaphod, ‘I’ll hit myself so hard I won’t know what’s hit me.”

Forfatteren gør også meget ud af at fokusere på de små elementer i sin fortælling, de der næsten forekommer overflødige og intetsigende, men som udgør den vigtigste bestanddele i hans historier, elementer som computeren, der kan indstilles til at frembringe alt, og alligevel bryder sammen i et forsøg på at fremstille en kop te. Det er disse mærkværdigheder, som er med til at understrege Adams’ pointe om, at universet er en uforståelig størrelse, som menneskeheden altid har forsøg at finde mening med, men at den netop ikke kan forstås uden disse mærkværdigheder.

“The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”-serien er en forvirrende serie, og “The Restaurant at the End of the Universe” er ingen undtagelse, men det er netop det, som har givet den kultstatus. Der er så meget i tilværelsen, som ikke giver mening, og det hylder Douglas Adams på en forståelig måde. Kan man derfor væbne sig med tålmodighed, kan jeg varmt anbefale, at tage på rumrejse med Arthur Dent i søgen på meningen med livet og spørgsmålet på svaret dertil.

2 thoughts on ““The Restaurant at the End of the Universe” (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy #2) af Douglas Adams

  1. Åh, yndlingsbog over dem alle (næsten)! ;) Og virkelig rammende anmeldelse. Adams kan nemlig sige noget om mennesker og verden og alle de små, sære ting, der sker omkring os, og så med det største glimt i øjet :)

    1. Hvor er det fantastisk, at du også er fan! Hvilken af bøgerne er din yndlings? Selv har jeg kun læst de første tre…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.