“Fantastic Beasts and Where to Find Them” af J.K. Rowling


“Fantastic Beasts and Where to Find Them” af J.K. Rowling, fra forlaget Bloomsbury Publishing, udgivet i 2009 (org. udgivet i 2001).

Den fitkive forfatter, Newt Scamander, har indsamlet et væld af optegnelser over diverse magiske dyr i den magiske verden. Ved at sammenfatte sine notater, udarbejdede han et leksikon over fantastiske væsner, og hvor de færdes, med en indtroduktion til hvad et ‘beast’ kan siges at være, samt en klassificering af det enkelte dyrs farlighed udformet af Ministeriet for Magi. En sirlig udseende lille bog, men med stort supplement til en i forvejen uendelig verden af magi. “Fantastic Beasts and Where to Find Them” har Rowling formået at uddybe sin verden i kortfattethed, men på en sjov måde fyldt med Hogwarts Elevernes egne sidebemærkninger, og sjove kruseduller i margen på en bog, som skal forestille en flittiglånt biblioteksbog, som Harry Potter og Ron Weasley gladeligt har kradset noter i.

“Imperfect understanding is often more dangerous than ignorance.”

Bogens længde er dens svaghed, men Rowlings fantasi er dens styrke. Med finurlige navne på skræve animalske eksistenser uddyber den eventyrlige forfatter sit allerede dybdegående univers, som bidrager med endnu et virkelighedsaspekt til forestillingen om en sekundær verden af besværgelser og trylleformularer. Det er således kun en bog, der egner sig for de, der er bekendt med Rowlings fortælling om en dreng, der ikke kunne slås ihjel, da den ellers ville virke som meningsløs nonsens. Det er nok de færreste, der finder opslagsværker underholdende over længere tid, også selvom bogen indeholder magiske væsner, og derfor er det en fryd, at Albus Dumbledore skriver bogens forord, samtidig med at Harry og Ron lader deres personligheder skinne igennem små kragetæer om Ministeriets uvidenhed om basilisker og Hagrids manglende læsning af bogens mere farlige dyr. Desuden er Newts introduktion delvist Muggler-orienteret, og det er altid underholdende at se forfatterens naive og snæversynet portrætter af ikke-magikyndige.

“In themeantime I will merely add that it affords me great pleasure to think that generations of young witches and wizards have grown to a fuller knowledge and understanding og the fantastic beats I love thriugh the pages of this book.”

Rowling udvider ikke bare sit Hogwarts-univers, som læseren færdes sikkert i, men formår ydermere at udvide det magiske samfund til at være noget globalt. At forestille sig magiske samfund udenfor Englands grænser, har altid overvældet mig, og det samme sker i denne korte bog, som tager læseren med på en safari i øst og vest af kloden efter magiske dyr som enhjørninger. “Fantastic Beasts and Where to Find Them” viser endnu en gang Rowlings egen dedikation til sin skabte verden af vidundere, som kun efterlader beundring og begejstring for hendes grænseløse evner.

4 thoughts on ““Fantastic Beasts and Where to Find Them” af J.K. Rowling

    1. Hvis du er glødende Harry Potter-fan, så kan jeg varmt anbefale dig at anskaffe den.

    1. Den jeg har læst er på engelsk. Jeg tror ikke, at det endnu er oversat til dansk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.