“Howl’s Moving Castle” (Howl’s Moving Castle #1) af Diana Wynne Jones


“Howl’s Moving Castle” af Diana Wynne Jones fra forlaget Greenwillow Books, udgivet i 2001 (org. udgivet i 1986).

Sophie bor i byen Market Chipping i landet Ingary, hvor hvor alt kan ske, og ofte gør det. Særligt når Ødeheksen anlægger besøg, hvilket hun ofte gør. En dag aflægger hun besøg, efter lukketid, i den hattebutik, hvori Sophie arbejder, for at købe en hat. Fordi Sophie forsøger at vise hende ud af butikken, forvandler heksen hende til en gammel dame på grund af hendes uhøflighed. Sophie må nu søge sin lykke andetsteds, da hun fortryllelsen indbefatter, at hun ikke kan fortælle nogen om den, og hun må derfor forlade sin familie og hattebutik for at opsøge Ødeheksten og bryde fortryllelsen. Herved begynder hendes eventyr, som leder hende til den unge troldmands, Hauru Howl, omvandende og levende slot, hvor hun forsøger at bryde sin fortryllelse i samarbejde med en ilddæmon, der holder slottet levende, ved at agere som rengøringskone. Langsomt betages Sophie af den begærlige Hauru, på trods af hans ry for at spise kvinders hjerter, og da han udser sig Sophies søster, må hun straks handle.

“’Really, these wizards! You’d think no one had ever had a cold before! Well, what is it?’ she asked, hobbling through the bedroom door onto the filthy carpet. ‘I’m dying of boredom,’ Howl said pathetically. ‘Or maybe just dying.’”

Forfatter, Diana Wynne Jones, har skabt en mageløs og original fortælling med et væld af skæve karakterer i et bemærkelsesværdigt og fjernt land af fiktiv oprindelse. Det er både forfriskende men også mærkeligt at læse, fordi hendes originalitet byder på helt nye bestanddele og elementer i den magiske kategori, som man som læser må væbne sig med tålmodighed for at forstå. Når det indtræffer, blomstre en helt en verden af beundring, som efterlod mig åndeløst sukkende efter mere. Som den ældste af tre søster, vender forfatteren læserens typiske opfattelse og forståelse af eventyrelementerne på hovedet ved at placerer sin protagonist på den mest usikre grund; imens sine to søstre finder lykken i kærlighed og erhverv, må Sophie af pligt overtage fars forretning, selvom det på ingen måde er hendes ønske. Jones indleder sin roman flot ved at fremhæve, at det typiske for den ældste i eventyr, men som i Sophies situation er det ikke tilfældet. Herved spirer en drivkraft allerede på romanens første side, som driver læseren frem side for side sammen med romanens protagonist i hendes søgen efter lykken, og bliver en skattejagt af omveje og knudepunkter.

“I think we ought to live happily ever after.”

På trods af romanens drivkraft og læserens iver efter Sofies forløsning, snegler handlingen sig af sted i et roligt og til tider frustrerende tempo. Det fører dog til at Jonest underbygger sit fascinerende univers for de læsende øjne, der langsomt vikles ind i samme eventyr, som protagonisten befinder sig i med alle dets elementer og skæve skikkelser. I forlængelse af sit simple sprog, fremmaner Jones med lethed en bemærkelsesværdig fortælling, som skaber gennemtræk i sin gerne i form af sine genkendelige elementer fra eventyrgenren som søskendeproblematikken, selve romanens komposition og de overnaturlige væsner som heksen og troldmanden. Det hjemmelige og genkendelige blandes med nye og forfriskende pust i form af det levende slots komplicerede opbygning, søstre, der bytter plads og ansigt og derved vender op og ned på historiens udfald, og myten om Hauru, som sætter frygtsomme spor hos folket i Market Chipping. Sammenholdt skaber det en solid fortælling om sand kærlighed og skæbnens mange omveje. Udkommet er en fortælling, der åbner portaler til fjerne steder, sådan som dørene i det levende slot er i stand til. Døre jeg igen vil træde ind ad i et gladeligt gensyn med Jones fortælling.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.