“Inkheart” (Inkworld, #1) af Cornelia Funke


“Inkheart” af Cornelia Funke (org. titel “Tintenherz”) fra forlaget Scholastic, udgivet i 2005 (org. udgivet i 2003) Læst på engelsk – originalsproget er tysk.

Tolvårige Meggie Folchart er vokset op i et hjem hvor fyldte bogreoler fra gulv til loft, bøger, stablet langs væggene som søjler, og en far der binder de smukkeste bøger som sit erhverv. En dag dukker en fremmed op, og sætter gang i en kædereaktion af skelsættende begivenheder, som fortalt vil ændre Meggies litterære verden. På grund af sin fars til at læse karakterer ud af bøgerne, flygter de fra de, der ønsker at drage nytte af hans egenskab i en ond sags tjeneste. Det bliver en farlig færd fyldt med uvurderlige biblioteker, litterære skikkelser og et sekundært univers mellem en bogs sider. “Inkheart” er en bog, jeg er stødt på utallige gange, som har betaget mig, hvis ryg jeg gentagende gange har ladet mine fingre kærtegne. Alligevel gik der lang tid, før bogen blev en del af min samling, og siden da er den blevet blandt de mest værdifulde. Som dedikeret læser, fik hver en side det til at krible yderligere i fingerne for de øjne, der ikke kunne få nok, og inden dagen var omme var bogen det, mens et storslået eventyr endnu kun havde taget sine spæde skridt, og jeg måtte straks læse forsættelsen.

“Only in books could you find pity, comfort, happiness–and love. Books loved anyone who opened them, they gave you security and friendship and didn’t ask anything in return; they never went away, never, not even when you treated them badly.”

Med bøger som fundamentet for fortælling, har Cornelia Funke skabt en uforglemmelig roman for alskens bogelskere, hvor sproget flyder i en stime af velvalgte ord og velformulering. At udvælge to citater til at fremhæve bogens skrivestil er en vanskelig opgave, fordi bogen er fyldt til randen med smukke sætninger og observationer af følelsesmæssige fragmenter, som forfatteren indfanger som små sommerfugle, der er uden for læserens rækkevidde, og alt sammen med en omhyggelig ynde og lethed. Selvom Funke til tider fortaber sig i egne formuleringer, så er universet og dets aktører gennemført beundringsværdigt, samtidig med at det rummer en hvis simpelhed, der gør, at den er let at gå til på trods af sin længde. Hver kapitel introduceres med et citat fra kendte såvel om ukendte litteræreværker, og som skal afspejle hvert kapitels indhold. Ikke nok med at det indledende citat gang på gang er rammende for handlingen, så har det også introduceret mig til et væld af bøger, jeg ikke kendte det mindste til, og som har ledt til timevis af opdagelse af nogen af de mest hjertevarme fortællinger.

“Books have to be heavy because the whole world’s inside them.”

Meggie er en protagonist, som jeg kunne spejle mig i fra romanens begyndelse og til dens slutning; hendes kærlighed til bøgerne er gennemtrængende og dyb, og et middel til at være modig og overkomme hverdagens forhindringer. De præger hendes person, men tillader hende også at stå på egne ben, når det virkelig gælder. Tanken om at kunne læse personer ud af forskellige værker er spændende, men heller ikke uden risiko; det er en vanskelig overgang, der kan påvirke det oprindelige værk i begge retninger, så som når Meggie læser Klokkeblomst ud af Peter Pan. Verden af papir og blæk har derfor også sine begrænsninger i form af konsekvenser, og det gør dens rammer troværdige. Samlet skaber det en smuk historie om bøger, fortællinger og beretninger og læsningens omfattende magt på godt og ondt. “Inkheart” af Cornelia Funke er en lang men nydelsesfuld roman med lange beskrivelser, store personligheder og dybe tematikker i et og samme eventyr, som enhver bogorm ikke bør være foruden. Det er en bog, jeg har genlæst et utal af gange, og som jeg for fremtiden vil genlæse et utal af gange.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.