“Ballet Shoes” (Shoes #1) af Noel Streatfeild


“Ballet Shoes” af Noel Streatfeild fra forlaget Orion Children’s Books, udgivet i 2010 (org. udgivet i 1936).

Pauline blev reddet fra et forlist skib som spæd, og drømmer nu om at blive skuespiller. Petrovna er af russisk afstamning men uden forældre, og hun er glad for biler og motorer. Polly kom med blot et par balletsko, og hvis hun kunne ville hun danse dagen lang. selvom de tre piger er vidt forskellige, så har de deres onkel tilfælles, som har adopteret dem alle tre. Med ønsker i øst og vest, har de dog et fælles ønske om få deres nye efternavn, Fossil, på alles læber, men på hver sin måde. Med “Ballet Shoes” har Noel Streatfeild skabt en hjertevarm fortælling om et ubrydelig søskendebånd, der på alle fronter viser, at familie ikke nødvendigvis er noget man fødes ind i, men noget man i fællesskab skaber, og hvori der findes den sikreste tryghed. Ved gang på gang at lade Onkel Matthew bringe endnu et fossil-barn hjem i familiens skød, fortælles hver af pigernes korte livshistorie, sådan at pigerne sammen kan skabe den egentlige historie. Hvor de kommer fra, er ikke så vigtigt, som hvor i livet de begiver sig hen, og det er en essentiel pointe, som Stretfeild formår at levere på bedstevis.

“It might have all the same; you never can tell what’s magic.”

Ved at skabe en kronologisk historie, får læseren et bånd til hver af pigerne samtidig med, at de knytter indbyrdes bånd. Sceneriet bliver derfor en balsal af smukke silkebånd, der let og elegant bryder det prægtige rum, som denne fiktion skaber. Selvom handlingen er rolig og mild, på samme måder som dens protagonister, og selve handlingsforløbet er en smule nedtonet, så er det en hjertevarm fortælling i en klassisk gammel stil, der efterlader smil på læberne og suk i hjertet. Jeg synes, at romanen er en vigtig bog for dens publikum, fordi den behandler essentielle budskaber til en skrøbelig højde, der bestemt ikke bør være foruden. Dens varme og sødme bør dog ikke være de voksne læsere foruden, da det også er tematikker, der kan have forvane at gå i glemmebogen med en hverdag præget af valg og dilemmaer i voksenhøjde. Det er naturligvis en børnebog, og er derfor skrevet til børn, men med det i mente vil jeg sige, at jeg nød den i dens fulde længde.

“There is no doubt a new dress is a help under all circumstances.”

De tre protagonister er enkeltstående fragmenter af skønhed, der sammen skaber et lysglimt af beundring og fascination. Ved at give pigerne vidt forskellige personligheder, alder og baggrundshistorie, formår forfatteren at række til horisontens ende hvad andgår bogens målgruppe, fordi der er noget for enhver smag. Der er pige-pige, drengepigen og hende den selvstændige og uafhængige, og at se disse instanser interagere med hinanden er en fryd for øjet, hvori de mest skrøbelige og sirlige pastelfarvet billeder males. Sproget er let tilgængeligt og i forlængelse af sine væsentlige tematikker, formidles de også gennemført, dog uden at være tvungen eller malplaceret. Selvom historien er forudsigelig, formår Streatfeild at følge den til dørs på sin helt egen facon, og det kan man kun beundre. Af samme grund er det også en bog, som jeg ville ønske, at jeg var vokset op med som barn, da den uden tvivl ville have haft en større virkning på mig.

2 thoughts on ““Ballet Shoes” (Shoes #1) af Noel Streatfeild

    1. How lucky you are! It’s one of those books I’d really wish I’d grown up with.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.