“Tales from the Perilous Realm with Roverandom” af J.R.R. Tolkien


“Tales from the Perilous Realm with Roverandom” af J.R.R. Tolkien fra forlaget Houghton Mifflin Harcourt , udgivet i 2008 (org. udgivet i 1997).

Med sin samling af mindre værker fra Midgårdsuniverset, supplementer Tolkien den kanon, som han allerede har været med til at indskrive sig i. I børnefortælling om den lille hund, Rover, sker det en dag, at den en dag bider i en troldmands bukser itu, og forvandles til en legetøjshund, der rejser ud i verden og hjem igen. “Farmer Giles of Ham” fortæller historien om mødet mellem Farmer Giles og en snu drage ved navn Chrysophylax, der ønsker at udslette kongerige, hvori Giles bor. I “Adventures of Tom Bombadil” gifter en troldmand sig med en vandnymfe. han kommer på eventyr, da han forsvinder på en fisketur, som involverer orker, der er har Tom på menukortet.

I “Leaf by Niggle” bor unsteren Niggle i et en landsby, der ikke anser kunsten for nogen betydning. Han beslutter sig dog for at male et stort træ. Da han senere rejser ud, opdager han, at det træ han har malet stammer fra en by, der nu er ødelagt og forladt. I “Smith of Wootton Major” skal en festival afholdes, der kun finder sted hver fireogtyvende år. I den forbindelse spiser en dreng af Den Store Kage, som er fyldt med magi og gør ham til ven med Faeryfolkene. Mange år senere må drengen, der nu er blevet voksen, give sin gave videre, til den næste festival. Desuden indeholder bogen også en lektion, “On Fairy-Stories”, som Tolkien gav i 1930erne om, hvad fantasy er.

“I did nothing but run away from the time I was a puppy, and I kept on running and roving until one fine morning – a very fine morning, with the sun in my eyes – I fell over the world’s edge chasing a butterfly.”

Jeg finder det altid vanskeligt at retfærdiggøre novellesamlinger, fordi hver enkelte historie ikke får den opmærksomhed, som den fortjener. Alligevel vil jeg prøve at sammensatte min tanker om “Tales from the Perilous Realm with Roverandom” af J.R.R. Tolkien i en samlet vurdering. Gennemgående for bogen er dens eventyrligende fortællinger, der både egner sig for store og små læsere, og som både knytter sig til Midgårdsuniverset såvel som uden for det. Det bliver en samling af beundringsværdige noveller, der alle rummer en væsentlig morale, og hvis udtryk både er lyrisk og episk. Hvad andgår de lyriske sigte i samlingen, så fremgår det tydeligt, at hvert ord er nøje udvalgt, da det bidrager til hele digtets rytme og form. Det er et håndværk, som Tolkien får til at se simpelt ud, men som snarer er koncentreret og kompleks. Alan Lee komplimenterer Tolkiens søde fortællinger med sine skitseringer af disse, der indfanger forfatterens stemningsfyldte billeder, der er malet med ord. Sproget fortaber sig ikke i deltajer, sådan som Tolkien ellers er kendt for, og tempoet i hver enkelt fortælling derfor højt uden at det føles forhastet eller for overfladisk.

“Rover did not know in the least where the moon’s path led to, and at present he was much too frightened and excited to ask, and anyway he was beginning to get used to extraordinary things happening to him.”

Samlingen bliver derfor en finfølende størrelse, der virkelig tillader læseren at udforske forfatterens kendte univers i dybden, og hans tanker om hele dens genre.Som læser må man ikke forvente fortællinger på lige fod med “Ringenes Herre”, da disse brudstykker er langt mere solbeskinnede og muntre i deres udformning. De er ikke lige så omfattende som “Hobitten”, men er mere i samme stil med denne; de er eventyrlige og rummer farefuldefærde med magiske væsner fra Midgård, der tilføjer en hjemmelig følelse til hver enkelte fortælling, såfremt man er bekendt med Tolkiens forfatterskab. Det er med en fantasi uden lige, at Tolkien spinder et væld af fantastiske fortællinger, der rejser vidt og bredt i det univers, han skabte for så længe siden og stadig beundres. Selv de enkelte fortællinger, der ikke finder sted indenfor Midgårds grænser, har stadig en hvis genkendelighed i form af sit sprog, og de rummer hver en eventyrlig sødme.

Reklamer

4 thoughts on ““Tales from the Perilous Realm with Roverandom” af J.R.R. Tolkien

  1. Anne Nikoline

   Why, thank you! It’s a very good book, and the cover and the illustrations are so suiting for each tale. I would definitely recommend it.

 1. Camilla

  Sikke en fin bog og anmeldelse! Jeg er stadig lidt usikker på hvordan det overhovedet kan lade sig gøre, at jeg ikke kendte til den, men den kommer fluks på ønskelisten… Er det ikke snart jul?

  1. Anne Nikoline

   Det glæder mig at høre! Tolkien har faktisk skrevet ufattelig meget, så jeg regner med at lave et indlæg om det i nærmere fremtid. Da jeg var i London købte jeg ALT – rub og stup – som han havde skrevet, og der var virkelig meget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.