“The White Queen” (The Cousins’ War #1) af Philippa Gregory


“The White Queen” af Philippa Gregory, fra forlaget Pocket Books, udgivet i 2010 (org. udgivet i 2008).

Rosenkrigene begyndelser i 1464 med “The White Queen”, og fortæller historien om den smukke og ambitiøse enke Elizabeth Woodville fra Lancaster-familien og hendes lange vej til tronen. Med sin mors ukontroversielle måder, får hun hjælp til forfører og ægte den unge kong Edward IV i al hemmelighed fra offentligheden. Det bliver en indædte kamp for deres slægts overlevelse i form af en lang række krige og kamp, der skal udkæmpes på slagmarken såvel som indenfor slottes murer. Kongens trone er ikke sikret, før han har en tronfølger, og hans brødre, nære rådgiver og største fjender har ikke i sinde at vente på, at Elizabeth føder ham en søn og tronfølger.

Jeg er kommet til at holde af historisk fiktion, som andre holder af chick-lit og krimier; jeg holder af den måde hvorpå den gængse forfatter væver et kludetæppe af små billeder af virkelighed og fiktion, der er så nydeligt vævet, at det slutteligt danner et stort helhedsbillede af den pågældende tid og dens mange intriger og kampe. Det er naturligvis svært for den almindelige, at adskille fiktion fra virkelighed inden for denne genre, og “The White Queen” af Philippa Gregory er ingen undtagelse. Alligevel er den enormt indsigtsfuld, og man er som læser ikke i tvivl om, at forfatteren har gjort sit forarbejde.

“He promised her that he would give her everything, everything she wanted, as men in love always do. And she trusted him despite herself, as women in love always do.”

Rosenkrigene er fortalt af forskellige kvindelige og historiske skikkelser, og er en interessant vinkling af den pågældende tid, eftersom at kvindernes magtposition blev undervurderet i det århundred, og hvor deres primære funktion var at føde sin mand en søn. Philippa Gregory vender og drejer det billede, så det til sidst står klart, hvor meget magt kvinderne på den tid egentlig havde; de rådede og vejledte deres mænd, og havde således stor indflydelse på deres mænd og de krige, som de udkæmpede og de taktikker, som de udtænkte, og Gregory bidrager derfor til et feministisk billede af tiden. Denne bogs hovedperson er Elizabeth af Lancaster, der forelsker sig i Englands konge. Hun er en stærk og selvstændig kvinde, der er villig til at gøre alt, hvad der står i hendes magt for at beskytte sin familie og sikre dens videreførelse. Livet som dronning er dog ikke kun gjort af prægtige baller og overdådige kjoler; det er en verden fyldt med intriger, hvor brødre vender sig mod hinanden i kampen om at bestige Englands trone, hvor kongen har affærer efter sit eget bryllup, og hvor døden er en del af dagligdagen.

“Edward lives as if there is no tomorrow, Richard as if he wants no tomorrow, and George as though someone should give it to him for free.”

Fordi historien er fortalt levende og let, gør det den interessant selv for de, der ikke nødvendigvis er interesseret i historie. Dog har Gregory en tendens til at fortælle hvad der sker, snarer end måden hvorpå, hun fortæller det; skrivestile bliver derfor en kende for simpel, og efterlader seriens store potentiale urørt. Dog er det en serie, der på trods af sit noget omskiftelige tempo, der starter ud blidt, og sidenhen farer af sted, som jeg er kommet til at holde af, netop på grund af dens små finesser som dens feministiske synsvinkel, og en svundne og autentiske tid, hvori den foregår.

Bogen trækker spor fra myten om en havgudinde fra oldtiden, der sender romanen ned af en unødvendig rute, der opdeler romanen i to dele, hvor myten fungerer som en slags sekundær og sideløbende historie, der er gået forud for Elizabeths regeringstid. Selvom myten er smuk og dragende, virker den malplaceret. Bogen er unægteligt perfekt, men eftersom at det er den første i en række af mange, håber og tror jeg på, at forfatteren er i stand til at udvikle sine skrivefærdigheder såvel som hendes fantasi er vidtrækkende indenfor de historiske grænser. Hun formår at puste liv i personer, der ikke har trukket vejret i evigheder, og det bliver med følelserne uden på tøjet, når læseren skal lære dem alle sammen at kende i et stort skakspil af interne kampe og krige om kongekronen.

2 thoughts on ““The White Queen” (The Cousins’ War #1) af Philippa Gregory

  1. Åh, jeg vil så inderligt gerne læse den! Serien er så fantastisk; og det lyder til at bogen følger samme spor – med simplicitet og medrivende effekter.

    1. Du må hjertensgerne låne min udgave af bogen. Det er en god bog, og det overraskede mig virkelig, hvor godt serien følger handlingen. Jeg er dog lidt spændt på, hvordan det vil blive i de andre bøger, da “The White Queen” fortæller Elizabeths historie til ende, samtidig med, at den fortæller løst om de øvrige personer, som de efterfølgende bøger følger. Under alle omstændigheder glæder jeg mig til næste bog i serien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.