“Charlotte’s Web” af E.B. White


“Charlotte’s Web” af E.B. White, fra forlaget HarperCollins, udgivet i 2001 (org. udgivet i 1952).

Dagen, hvor Fern beslutter sig for at stå tidligt op, bliver også den dag, hvor hun redder en lille gris fra den skæbne, som mange smågrise ellers må lide under. Hun opflasker grisen Wilbur til en glad gris, og en dag møder han en langbenet edderkop ved navn Charlotte, hvis spind han beundre meget. Sammen spinder de et varmt venskab, og med tiden redder hun ham også fra en skæbne, som store grise ellers må lide under.

Dette er en af de mange bøger, som jeg så inderligt ville ønske, at jeg var vokset op med som barn, for selvom jeg nød historien om den glade gris og hans langbenet veninde, så er jeg ikke i tvivl om, at jeg ville have nydt historien yderligere, såfremt den havde vokset med mig. Med det i mente, er det dog en hjertevarm historie om betingelsesløse venskaber der kommer til udtryk ved den mest usandsynlige kombination, mellem en gris og en edderkop. Hver besidder de forskellige egenskaber, som den anden ikke evner, og det er netop, hvad der gør dem til gode følgessvende for de mindste.

“Fern was up at daylight, trying to rid the world of injustice. As a result, she now has a pig. A small one to be sure, but nevertheless a pig. It just shows what can happen if a person gets out of bed promptly.”

Wilbur er en melodramatisk grisebasse, der lever i en verden farvet af sin egen melankoli og lykke. Edderkoppen Charlotte er i stedet fornuftigt og rationel, og op trods af at hun ofte hænger med hovedet nedad, har hun fødderne solidt plantet på jorden. Imens Wilbur farver deres venskab med sin flyvske person, er Charlotte hans sikre fundament som gør, at han ikke letter fra jorden og flyver bort. Samtidig formår de at indgå et venskab så yndigt, netop på grund af deres åbenhed for hinandens forskelligheder. Når det er sagt, så føler jeg mig en kende snydt, fordi bagsideteksten fremsætter et andet præmis, end det der rent faktisk er aktuelt. Bondegårspigen Fern synes at spille en større rolle i historien, men er faktisk kun en brøkdel af den, selvom det er hende, der frelser Wilbur fra at blive aflivet. Historien synes derfor at være opdelt i to, hvoraf den første del omhandler Wilbur og Ferns venskab, og den anden del er om Wilbur og Charlottes venskab, og disse to historier holdes særligt adskilte, selvom bagsideteksten til bogen muligvis lover noget andet, der er langt mere sammenholdt.

“’Why did you do all this for me?’ he asked. ‘I don’t deserve it. I’ve never done anything for you.’ ‘You have been my friend,’ replied Charlotte. ‘That in itself is a tremendous thing.”

At skulle formidle tematikker som liv og død for det yngre publikum, er ingen nem opgave, men forfatteren gør det så fint og ærligt ved at fortælle, at liv ikke kan eksistere uden døden og omvendt. Charlotte indhylder Wilburs liv i nogen af livets største glæder og sorger, og som er med til at gøre ham til en bedre gris i sin forståelse af verden. “Charlotte’s Web” af E.B. White er dog forsat en sød fortælling om væsentlige tematikker set i øjenhøjde fra dens målgruppe. Forfatteren spinder sammen med edderkoppen et spind af livlige karakterer på bondegården, der på sin egen klodsede og finurlige måde skaber et idyllisk billede af livet på landet, selv for en gris, der slet ikke skulle have været til. Det er en historie fyldt med glædespredelse og hjertevarme tematikker, der under ingen omstændigheder bør undervurderes.

2 thoughts on ““Charlotte’s Web” af E.B. White

    1. Tak fine! Det er jeg glad for, at du synes. Det er sådan en sød børnebog om det mest utænkelige venskab.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.