“The Magic Toyshop” af Angela Carter


“The Magic Toyshop” af Angela Carter, fra forlaget Virago, udgivet i 2008 (org. udgivet i 1967).

I de sene aftentimer, begiver den femtenårige Melanie sig igennem i en have iført sin mors brudekjole i det hun bygger luftkasteller. I den alt for store kjole, og den vildt voksende have, flænses kjolen, og dagen efter bryder hendes verden sammen, da hendes forældre omkommer i et flystyrt. Med en overvældet følelse af skyld, fordi hun ødelagde sin mors kjole, må Melanie og hendes søskende flytte ind hos slægtninge i London. Hos deres mystiske onkel, hvis kone er evigt tavs, forvilder de tre børn sig ind i svimlende problematikker fyldt med snorførte dukker, opvækstens trivialiteter og aflåste skrin af velbevarede hemmeligheder. I selskab med Finn og Francis, tantens brødre, åbner de dørene til nogle af de velbevogtede hemmeligheder, der gemmer på en verden af problematikker, de tre søskende hidtil aldrig har kendt til.

“She remembered the lover made up out of books and poems she had dreamed of all summer; he crumbled like the paper he was made of before this insolent, off-hand, terrifying maleness, filling the room with its reek. She hated it. But she could not take her eyes off him.”

“The Magic Toyshop” behandler komplekse tematikker og feminisme på højt plan; det er en bog, der tager svimlende drejninger og kaster drømme på gulvet, og lader glasskårene af håb ligge tilbage. Det er en bog ledt af magisk realisme, som gør den både indbydende og afskrækkende med sine svært livlige dukker og dunkle emner som at bryde med patriarkalske idealer, incest og psykisk trængte familieforhold. Melanie, der er bogens protangonist, lever i de luftkasteller, som hun fremmaner, ved at spendere hele sommeren forgabt i sin egen seksualitet; hun bevæger sig ned gennem kroppens dybe dale og høje tindinger, imens hun fantaserer lystigt om det modsatte køn. Dette udgangspunkt af en boble, brister i det øjeblik, de forældreløse børn må flytte til London, hvor et gotisk eventyr tager over, og får romanen til at bestå af to adskilte halvdele, der hun er bundet sammen af seksualitet og persongalleriet.

“This crazy world whirled about her, men and women dwarfed by toys and puppets, where even the birds were mechanical and the few human figures went masked… She was in the night again, and the doll was herself.”

Bogens titel er vildledende omend metaforisk; den henleder tankerne på eventyr om nostalgisk magi, men handler i virkeligheden om patriarkalisme i form af måden hvorpå onkel Philip autokratiseer familien ved at drive dem agere dukkefører, og bogen bliver således kvælende klaustrofobisk. Den metaforisk behandling af emnet er en interessant indgangsvinkel, som Angela Carter benytter, der i forlængelse af sit velfortalte sprog, kaster kaskader af glitter og palietter ved de mange sarte beskrivelser af Melanies drømme og håb. Dog følte jeg mig aldrig knyttet til hverken hende eller resten af persongalleriet, og bogen havde derfor ikke den store indvirkning hos mig. Historien tog mig på en stormfuld rejse ind i en aflåst verden af melankoli og dysterhed, der efterladte mig splittet og forurettet. Carters sirlige beskrivelser er en fryd for øjet, men drænes en smule af den manglende menneskeliggørelse af persongalleriet, som gør at læseren sympatisere med dem, på trods af at de beskrives livlige og troværdige. Det er en bog, hvis tematikker får de lyserøde prinsessedrømme til at briste, og erstatter dem med en nøgle til virkelighedens rædsler, der er gemt bag lås og slå.

Reklamer

5 thoughts on ““The Magic Toyshop” af Angela Carter

  1. writingthedreams

    Den lyder altså rigtig spændende og med nogle meget mørke temaer. Jeg er helt vild med coverdesignet på din udgave, synes det er så flot! :)

  2. Andra

    Det gør det i hvert fald! Forhåbentligt lever stedet op til billederne. Jeg ser også frem til at skrive det. :)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.