“We the Living” af Ayn Rand


“We the Living” af Ayn Rand, fra forlaget Penguin Modern Classics, udgivet i 2010 (org. udgivet i 1936).

I efterkrigstiden i Petrograd, Rusland, vender Kira Argounova og hendes familie tilbage til byen i et forsøg på at genetablere en tilværelse der før krigen brød ud. Landet er forandret, men det samme er Kiras opfattelse af verden; den stigmatiseret middelklassen tyraniseres af soldatertropper, og Kiras højeste ønske er at blive ingeniør, og derved bygge kraftfulde maskiner og stærke monumenter, dette lys slukkes brat, da hun møder Leo Kovalensky; en ung mand med rebelske tankespind om et frit Rusland.

Den kommunistiske Andrei Taganov får stor indvirkning på den attenårige piges liv, efter at hun involvere sig med Leo, og da han både bliver syg og sendt i fængsel, kan Kira kun redde sit eget skin ved at indlede et forhold til Andrei. Affæren bliver et væld af tråde, der til sidst danner en kæmpemæssige knude for både Kira og læseren, der til sidst kulminerer i hendes kamp for friheden, der er lige inde for rækkevidde.

“Sometimes the train stopped at night. No one knew why it had stopped. There was no station no sign of life in the barren waste of miles. An empty stretch of sky hun over an empty stretch of land; the sky had a few black spots of clouds; the land – a few black spots of bushes. A faint, red, quivering line divides the two; it looked like a storm or a distant fire.”

Da amerikansk russiske Ayn Rand udgav sin debut roman “We the Living”, var det i et forsøg på at etablere den ideologi om objektivisme, som hun også agerede stamfar til, men også i forsøget på at distancere sig fra sine russiske rødder og sin opvækst i landet. Det ses tydeligt i hendes beskrivelser af Rusland, der beskrives som indholdet af en skraldespand – både hvad andgår landets geografi og politiske overbevisninger.

Selvom de enkelte personer klædes af til skindet, er det sjældent at deres stemmer kan kendes fra hinanden, og det gør det vanskeligt at kende dem fra hinanden. Ayn Rand skriver med gode intentioner om et flygtigt projekt, der i høj grad fuldføres, men ikke i forhold til beskrivelserne af sit persongalleri. Personerne er meget neutrale og stumme, og falder i med omgivelserne, på trods af at de både handler og taler meget.

“The faces around her spoke of Petrograd. She did not know whether the sentences hissed into the dusty air were spoken in one hour, or one day, of through the two weeks in the rocking haze of dust, sweat and fear. She did not remember – because she did not listen.”

“We the Living” af Ayn Rand er således et uundgåeligt litterærtværk for de, der ønsker at udforske forfatteren, som amerikanerne hylder som en ukronet dronning for hendes “The Fountainhead” og “Atlas Shrugged”. Selvom bskrivelserne fejler brat i forhold til personkarakteristikken, er sproget ellers detaljeret og beskrivende, så ikke bare Rusland træder frem på læserens nethinde, men snarer Ayn Rands Rusland. Bogen er således forfatterens første udkast til et manifest om objektivisme, samt en frigørelse fra sine rødder, som er både velfungeret og velformuleret; det er en bog, der på grund af sit politiske aspekt kan fremstå som kedelig, men i høj grad også handler om kærlighedintrigerne mellem to mænd og en kvinde i kampen på friheden, hvilket formildner det tørre emne, og bløder det op til en hjerteknusende fortælling.

Reklamer

2 thoughts on ““We the Living” af Ayn Rand

  1. Kiir

    Jeg har reserveret ‘The last Song’ på biblioteket nu. Det var faktisk den, jeg havde i tankerne, så det er meget heldigt, at det er din favorit. Er hans bøger lette at læse? Det har jeg sådan en idé om.

    1. Anne Nikoline

      Hans bøger (særligt “The Last Song”) kan godt være lange, men de er let at læse og han har et ret simpelt men beskrivende sprog, på samme måde som han tager udgangspunkt i simple kærlighedshistorier.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.