“Neverwhere” af Neil Gaiman


“Neverwhere” af Neil Gaiman, fra forlaget HarperCollins, udgivet i 2005 (org. udgivet i 1996).

Richard Mayhew, en ung forretningsmand, hvis liv tager en dramatisk drejning den dag han render på pigen ved navn Door, og hans handling af venlighed sender ham ud af hans skemalagte hverdag og ind i en verden, der er på en gang uhyggeligt velkendt og aldeles underlig. Under Londons gader ligger Neverwhere, en by af monstre og helgener, mordere og engle, riddere i rustning og blege piger klædt i sort velour. Det er byen for de, der er faldet mellem sprækkerne fra London Above og ind i London Below.

At kan synes vanskeligt at skulle forestille sig et vellykket eventyr skrevet for det voksnne publikum snarer end for børn, men det er netop hvad Neil Gaiman formår; med sin velformulerede skrivestil spinder han et sekundært univers af rene vidundere, hvor folk på market sælger mareridt, tabte genstande og disideret ragelse, hvor diverse mærkværdige væsner handler, hvor toge med selvmordsrejsendesjæle ankommer på perronen i den tilstand de tog deres eget liv, og hvor rotter skal behandles med respekt. Som altid er sproget ligetil og letsindigt; alligevel tog det mig langt tid at komme igennem romanen. Først og fremmest er romanen bygget op om perspektivskift, der både tilføjer spænding ved at se, hvad de forskellige personer foretager sig, når de ikke er sammen med hovedpersonen, men også i form af skurkenes gøren og laden, som tillader læseren at være ét skridt foran. En sådan komposition bevirker dog også, at tempoet nedsættes og tager sig god tid, får det rigtig tager fat, og den ene vidunder tager det andet.

“Metaphors failed him, then. He had gone beyond the world of metaphor and simile into the place of things that are, and it was changing him.”

London Below skaber skønne kontraster til London Above, hvor menneskene i det ovenliggende London lukker øjnene for alt usædvanligt, og i stedet lader sig kurre af ensformigheder og vanskeligheden ved at få en taxa midt i menneskemylderet. Budskabet om at voksne ikke blive for gamle til eventyr og fantasifulde færde er intet mindre end berigende, og efterlader læseren sukkende efter flere eventyr som dette, på trods af at stedet er et virvar af drømmelignende elementer og mareridtsagtige tilstande. Romanen er således fyld med eventyrlige bedrifter, hvor udgangspunktlige gisninger om handlingens udfald brat falder til jorden i takt med at handlingen skrider frem; Neverwhere er et sted for det umulige, og tillader derfor også det umulige at ske, ved at sende læseren i diverse blindgyder, eller lade historien tage en absolut drejning, man ikke kunne have forstilt sig, kunne lade sig gøre. “Neverwhere” bliver således en vellykket og vældig mosaik, der har så meget at byde på, at den ikke bør forbigås. Det er vanskeligt ikke at beundre Neil Gaimans evne til at skrive så beroligende og samtidig skabe noget så bombastisk som et parallelt London, der har helt sit eget liv på trods af ens gadenavne og samme konstruktion. Han formår at taget noget, der allerede er fuld af liv, og skabe det i nye rammer og på ny fylde det med liv, og hvor læseren kan forvilde sig ind i forfatterens spind i et forsøg på at flygte fra virkeligheden.

2 thoughts on ““Neverwhere” af Neil Gaiman

  1. Jeg vil så gerne læse en Neil Gaiman bog, men han har bare skrevet så mange forskellige bøger, at jeg har svært ved at vælge hvilken, jeg skal begynde med! Måske dette er et godt sted at starte? Din flotte anmeldelse har i hvert fald fået mig tættere på at begynde en af hans bøger! :)

    1. Det kan jeg sagtens forstå, og jeg kan også kun anbefale dig at give dig i kast med hans forfatterskab. Hvis du er klar på eventyr for voksne, synes jeg sikkert, at “Neverwhere” er et godt sted at starte. Og tak for rosen, Mette!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.