“Someday, Someday, Maybe” af Lauren Graham


“Someday, Someday, Maybe” af Lauren Graham, fra forlaget Ballantine Books, udgivet i 2013 (org. udgivet i 2013).

I New York forsøger Franny Banks sig som skuespiller, med kun seks måneder tilbage af den treårige deadline. Hun bor i Brooklyn med to værelseskammerater, bedsteveninden Jane fra college, og sci-fi forfatteren Dan, der på ingen måde er kæreste-potentiel i Frannys øjne. Med genganger auditions for opvaskemiddel og jordnøddesmør-reklamer, er Franny ved at løbe tør for tid i forhold til den plan, hun lagde. Hendes far vil have hende til at komme hjem og undervise, hendes agent ringer ikke tilbage. Franny har afgjort ingen tid at spilde, hvis hun skal realisere sine drømme.

Lauren Graham er en vittig skuespiller, der også viser sig at være en vittig forfatter med sin debutroman “Someday, Someday, Maybe”. Historien er tildeles fiktiv og tildeles autobiografisk, hvoraf sidstenævnte ses klareste i romanens livlige og spøgende sprog, hvor hun indfanger små fragmenter af hverdagen, som de fleste kan nikke genkendende ti, og beskriver dem på en sådan måde, at de fremstår som små klare sole. Kompositionen er interessant og indsigtsfuld, og efterlader læseren et farvet billede af Franny Banks person. Imellem kapitlerne og de mange telefonsvarebeskeder, inddrages læseren i hendes personlige kalender, der er fyldt med planer, penselstrøg og perspeksle spekulationer, som hun gør sig i forlængelse af sit forsøg på at realisere sine skuespillerdrømme i byen af drømme og muligheder.

“I hit the stop button on the machine and the tape dies off with a pitiful beep. Briefly, it crosses my mind to call him back, but what world be the point? I can imagine everything he’s going to say already I’ll call him back tomorrow, next week, never.”

Franny Banks vil utvivlsomt være en universel kop the hos publikum, da hun til tider trækker romanens handling i langdrag. Som dens talsrør formår hun også at efterlade et grin på læsernes læber med sin skarpe tunge og rap i replikken. Handling er desuden meget tilregnelig, hvilket er synd, fordi jeg ikke et sekund betvivler forfatterens potentiale som original forfatter. Jeg vælger dog at se igennem fingre med de nemme valg og smutveje, som Lauren har gjort sig, der til tider får hendes roman til at ligne endnu en blandt mange lignende. Med en ambivalent holdning til den overordnede chick-lit genre, formår Lauren Graham med “Someday, Someday, Maybe” alligevel at skabe en roman, som tildeles formår at gå ud over kærlighed og klichéer, netop på grund af dens autentiske personlighed, der nænsomt kysser hver en side. Bogen kommer således til at virke både inspirerende og indsigtsfuld i forhold til forfatteren, der selv har befundet sig i Frannys sko, men også til de, der går med en spirende drøm i maven, der bare venter på at blive realiseret.

2 thoughts on ““Someday, Someday, Maybe” af Lauren Graham

  1. Det kan jeg godt se, og jeg finder det inspirerende, hvordan nogle af de gamle forfattere var forud for deres tid.

    Jeg er helt enig! Det er nærmest umuligt ikke at knuselske den bog.

  2. Det er lige præcis dét, der gør det så spændende at læse, for selvom forholdene i dag har ændret sig, så kan vi jo sagtens have en forståelse eller en idé om, hvor gruopvækkende nogle tekster må have været.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.