“The Last Tycoon” af F. Scott Fitzgerald


“The Last Tycoon” af F. Scott Fitzgerald, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 2011 org. udgivet i 1941).

The Last Tycoon af F. Scott Fitzgerald er blevet spået til at være forfatterens største værk, men forblev forfatterens sidste værk og forelå ufuldendt ved hans død i 1940. Romanen er dog beretningen om Hollywood-produceren Monroe Stahr, som efter en kometagtig karriere må opleve, at pendulet begynder at svinge den anden vej: hans helbred er slidt op af et altfortærende arbejdsliv, og samtidig er den filmbranche, han har været med til at bygge op, i voldsom forandring.

Selvom romanen aldrig nåede at blive afrundet, og det som blev udgivet et år efter forfatterens død måske i virkeligheden er mere en skitse af muligheder, er The Last Tycoon alligevel et bemærkelsesværdigt værk, der tillader læseren et unikt kig ind i værkstedet hos en af det 20. århundrede helt store forfattere.

“He saw Kathleen sitting in the middle of a long white table alone. Immediately things changed. As he walked toward her the people shrank back against the walls till they were only murals; the white table lengthened and became an altar where the priestess sat alone. Vitality welled up in him and he could have stood a long time across the table from her, looking and smiling.”

Sproget er sælsomt levende, og typisk Fitzgerald. Han formår at indgange små virkeligheds fragmenter og forvandle dem til sommerfugle for øjnene af læseren. Der er ingen tvivl om, at det var hans tørste talent; sin evne til at formulere sig, som han brugte til at lade læseren træde ind i den amerikanske jazztid uden at flytte sig en tomme. Min udgave af bogen indeholder en skitsering af forfatterens intentioner for værket, og selvom han aldrig nåede at overfører dem til papir, giver de alligevel et billede af romanen som helhed. Romanens sidste ord er desuden særligt roste, så selvom Fitzgerald kun nåede at afslutte sit femte kapitel i The Last Tycoon, så fik romanen måske alligevel en slutning, der var forfatterens storhed værdig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.