“The Beautiful and Damned” af F. Scott Fitzgerald


“The Beautiful and Damned” af F. Scott Fitzgerald, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 2011 org. udgivet i 1922).

Dette er historien om den Harvard-uddannede og håbefulde æstetiker Anthony Patch, der gifter sig med den smukke Gloria. Deres ægteskab begynder imidlertid at svaje under indflydelse af alkohol og griskhed, der langsomt driver dem fra hinanden og konsekvenserne heraf. Det er en roman om skyhøje ambitioner, der falder til jorden, om det vilde natteliv i New York, og den enkeltes stille ensomhed, der sender hver karakter på raketfart ud i egne demissioner langt fra hinanden. Anthony Patch har store ambitioner, der gælder bare ikke for romanens handling; han driver den ikke frem, men agerer i stedet passiv imens han åbner den ene flaske alkohol efter den anden, imens han venter på at sin berømte bedstefar skal gøre ham og Gloria til arving. Da det sker, er de bgge blot spøgelser af deres tidligere selv.

“Tired, tired with nothing, tired with everything, tired with the world’s weight he had never chosen to bear.”

F. Scott Fitzgerald formår at få en simpel historie om et vaklende ægteskab til at udfolde sig som en blomst for øjnene af læseren. Der er dog ikke en transformation, der finder sted på bogens første side, men snarere en skrøbelig men sikker proces. Romanen skulle efter sigende afspejle store dele af forfatterens eget liv, der også bar præg af at leve for hurtigt og dø for ungt; det bar også præg af fremgang og fiasko. Med et sådan kendskab til forfatterens egen kontekst er det klart, at forståelsen for historien er større og af samme grund bliver en kende mere følsom. Titlen på bogen beskriver præcis og rammende det, som bogen handler om: Storhed og forfald af overklassen i New York i 1920’erne, der ellers synes at drukne i pompøse fester, store biler og overdådige selskaber.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.