“Dracula” af Bram Stoker


“Dracula” af Bram Stoker, fra forlaget Wordsworth, udgivet i 1993 org. udgivet i 1897).

Den gotiske “Dracula” af Bram Stoker skulle oprindelig have været flere hundred sider længere, en den oprindelig er, og den skulle havde hedder “Un-Dead”, men denne udgave skulle eftersigne være gået tabt, og alligevel sidder mange i dag og læser værket. Der hvilker derfor en myte over myten om Dracula, hvilket alene udgør en god historie.

Bogen er bygget op om dagbogsoptegnelser og korrespondance karaktererne imellem i form af brevudveksling. Bogen sætter derfor ikke Dracula som bogens hovedperson, men forsøger i stedet at holde en scenisk distance med sin videnskablige objektivitet. Dette efterleder Dracula forsat omsluttet af mystik, der holder myten i live. Bogen er ikke et bombardement af karakterer, udfordringen er snarer deres indbyrdes forhold. Sproget er overraskende lige til, og på trods af karakterenes indbyrdes indtagering med hinanden kan være en udfordring at holde rede på, så bidrager det også til en langt større overflade, som tillader læseren at befinde sig i øst og vest af de mange skikkelser i forhold til fortællingen om den frygtindgydende og skrækindjagende Dracula og det gotiske Transylvanen.

“We learn from failure, not from success!”

Historien om den blodsugende vampyr er ikke kun skelsættende indenfor sin genre, da den i høj grad har ageret stamfader til kategorien, men også et velkomponeret tæppe af temaer, der ikke kun omhandler det grotæske. Hvor besynderligt det end måtte lyde, er det en bog, der også understrege vigtige moraler, som i ovenstående citat. Dracula af Bram Stoker er derfor en gotisk roman, der har haft stor indflydelse på verdenslitteraturen, og isærdeleshed indenfor vampyrgenren, og der er nu ikke noget som en original historie om blodsugende skurke, der kan bekæmpes med hvidløg, kors og sollys. Gamle legender, der ofte drukner i moderne vampyr-romanener.

4 thoughts on ““Dracula” af Bram Stoker

    1. Missen er faktisk ikke min. Hun har bare for vane at rende ind og ud af lejligheden, når jeg har dørene åbne. Jeg er rigtig kattemenneske, og hun er rigtig snaksagelig, så jeg kalder hende bare ‘Misse’ fordi jeg ikke ved, had hun rigtig hedder.

      1. Ja, jeg fodre hende naturligvis ikke, og selv hvis jeg sætter hende ud, så sidder hun bare længe o ghyler højt indtil jeg lukker hende ind igen. En gang blev hun sågar ved med at hoppe ind af mit lille badeværelsesvindue, for at komme ind. Det er helt skørt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.