“The Fountainhead” af Ayn Rand


“The Fountainhead” af Ayn Rand fra forlaget Penguin Books, udgivet i 2007 (org. udgivet i 1943).

Det tog den russisk-amerikanske forfatter, Ayn Rand, syv år at skrive sin roman The Fountainhead, som blev afvist af ikke mere end tolv forlag. Bogen, der handler om den noget ukontroversielle arkitektstuderende, Howard Roark, en arkitektstuderende, der bliver bortvist fra skolen. Med drømme og oforhåbninger om at blive selvstændig inden for faget, tager han benene på nakken og rejser ud. The Fountainhead anses i dag for at være en moderne klassiker om penge, magt og en mands kamp for at lykkes på sine egne primisser, og samtidig er den en hyldes til individualismen og menneskehedens kreative potentiale.

The Fountainhead er en mangesidet roman, der handler om idealismer,noget der kan lyde lidt som en lang ørkenvandring i den forstand, at man næsten kan se sandet glide ud mellem siderne. Det kan virke endeløst og tørt, men i stedet fungerer det som det omfattende bogs røde tråd, der strækker sig gennem handlingen. Den fungerer også som bindeled for flere af romanens karakterer og deres individuelle historie. Fordi objektivismen som tema bliver brugt på denne måde, er det en fornøjelse at læse om noget, der ellers kan forekomme tungt og kompliceret.

“The hardest thing to explain is the glaringly evident which everybody has decided not to see.”

 

Ligesom Howard selv, er mange af karakterne ekstreme, og selvom flere af dem til sider synes at lette fra jorden med hjertet boblende af drømme, håb og længsler, skaber det også en beundringsværdig mangfoldighed, der gør dem troværdige, virkelige og mærkbare. De er velkomponeret på en sådan måde, at selvom læseren bevæger sig imellem mange historier spredt over flere hundred sider, så har hver karakter sin egne tydelig person, sin egen historie, som gør de mange sider ganske overkommelige. Rands filosofiske tanker afspejler sig særligt i disse to karakterer, men omfatter samtidig også samfundet såvel som individet. Hendes behandling af objektivismen kan synes hård og nådesløs, og det er også noget, som romanen siden sin udgivelse er blevet kritiseret for. Selvom mange af karaktererne er egoistiske, ser jeg dog ikke det at sætte sig selv først som det samme som at sætte alle andre sidst.

Dette er en bog, der ikke bare introducerer forfatterens idealisme som et manifest. Ayn Rand fortæller om vigtigheden af at tro på sig selv i tykt og tyndt, at være sig selv nærmest uanset andres mening, og at dette leder til den ultimative frihed et mennesket kan opnå. Vejen dertil kan forekomme selvisk og hård, men det er ikke mit indtryk, at det er denne, som Rand opfordrer til at følge, men at denne kan være nødvendig, da man bør leve sit liv for sig selv og ikke for andre.

2 thoughts on ““The Fountainhead” af Ayn Rand

  1. Fantastisk anmeldelse Nikoline! Den gav mig da lyst til at læse bogen i højere grad end før og jeg synes virkelig, at du skal beholde anmeldelser i dit liv, specielt hvis du nærer lysten til at skrive dem, for du skriver rigtig flot, så det ses, at det ikke er en hvilken som helst anmeldelse, der er dybere overvejelser bag den. Fedt! :-)
    -Nina

    1. Nina, din kommentar rør mig virkelig. Jeg tænker at holde bloggen om bøger, såfremt der er positiv respons på denne anmeldelse, og det er du i hvert fald med til at sørge for. Jeg håber lidt at kunne blogge om bøgerne, som jeg læser, som mit studie i litteraturvidenskab, da det også beriger min hverdag med bøger. Jeg kan kun anbefale dig “The Fountainhead”. Det er en tung bog, men tiden værd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.